Foto: EPA/LETA
Bijušais Bosnijas serbu republikas prezidents Radovans Karadžičs, uzstājoties starptautiskajā tribunālā Hāgā, norādījis, ka atbildība par konflikta eskalāciju Bosnijā u Hercegovinā 1992. – 1995. gados jāuzņemas bijušajam bosniešu musulmaņu līderim Alijam Izetbegovičam, vēsta ārvalstu mediji.

Tiesas prāva Karadžiča lietā, kurā tiks izskatītas apsūdzības kara noziegumos un genocīdā, atsākās Hāgā pirmdien. Savukārt trešdien tribunālā plānots uzklausīt pirmo liecinieku.

Uzsākot savu uzstāšanos tiesā, Karadžičs paziņoja, ka "viņš aizstāvēs savu tautu un tās taisnīgu un svētu mērķi".

Bijušais Bosnijas serbu republikas prezidents tribunālā uzsvēra, ka Izetbegovičs, kurš vadījis Bosnijas spēcīgāko musulmaņu grupējumu - Demokrātiskās rīcības partiju (DRP), organizējis referendumu par Bosnijas un Hercegovinas neatkarību 1992. gada pavasarī, "zinot, ka tas novedīs pie kara".

Pēc Karadžiča vārdiem, bosniešu serbi izveidoja savu republiku ārkārtējas nepieciešamības dēļ. "Republika tika izveidota nepieciešamības dēļ un ļoti sāpīgi, kad jau vairs nevarēja noturēt Dienvidslāviju," viņš teica.

Karadžičs apgalvoja, ka bosniešu serbi bija gatavi piekrist Bosnijas un Hercegovinas neatkarībai, ja viņiem tur tiktu nodrošināta sava teritoriālā vienība.

Pēc viņa vārdiem, karu izraisījusi "DRP sazvērestība, kura īstenojusi militāro politiku musulmaņu labā un, kaitējot kristiešu vairākumam, t.i. bosniešu serbiem un horvātiem". "DRP kodola mērķis bija fundamentālisma kundzība un islāma valsts, kas izveidota, nelikumīgi atdaloties no Dienvidslāvijas," Hāgas tribunālā apgalvoja apsūdzētais.

Kā vēstīts, noklausīšanās Hāgā tika apturētas pērn novembrī pēc tam, kad tribunāls Karadžičam iecēlis advokātu. Līdz tam, kopš prāvas sākuma oktobrī Karadžičs tiesā sevi pārstāvējis pats un boikotējis sēdes, norādot, ka viņam nepieciešams vairāk laika, lai sagatavotos procesam.

Karadžičs noliedz 11 apsūdzības punktus, kas ietver genocīdu, kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci saistībā ar 44 mēnešus ilgo Sarajevas aplenkumu, kura laikā gāja bojā 10 000 cilvēku, un ar 1995.gada jūlijā Srebrenicā pastrādāto 8000 musulmaņu vīriešu un pusaudžu noslepkavošanu.

Viņš apgalvo, ka imunitāti saistībā ar iespējamām apsūdzībām kara noziegumos viņam 1996. gadā garantējis ASV diplomāts Ričards Holbruks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!