Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas karaliene Elizabete II kopš 12.jūnija kļuvusi par otro visilgāk kalpojošo suverēnas valsts monarhu vēsturē, tronī atrodoties 70 gadus un 127 dienas, vēsta BBC.

Ilgāk par Lielbritānijas karalieni tronī atradies tikai Francijas karalis Luijs XIV, kurš kļuva par karali četru gadu vecumā. Luija XIV valdīšanas laiks bija 72 gadi un 110 dienas – no 1643. līdz 1715. gadam. Taču viņš pats sāka valdīt tikai 20 gadu vecumā.

Savukārt karaliene Elizabete II kļuva par monarhu 25 gadu vecumā pēc tēva nāves 1952. gada 6. februārī. Jau 2015. gada septembrī viņa kļuva par visilgāk valdījušo britu monarhu, pārspējot savas vecmāmiņas, karalienes Viktorijas, valdīšanas periodu.

Karaliene Elizabete II gan sacīja, ka šis nav tituls "uz kuru jebkad viņa tiekusies."

Aizvadītajā nedēļas nogalē tika svinēta karalienes 96 gadu platīna jubileja, kas tika atzīmēta ar četru dienu svinībām visā Lielbritānijā. Karaliene daudzus priecēja ar parādīšanos Bakingemas pils balkonā. Pateicībā britu sabiedrībai karaliene sacīja, ka viņa ir "dziļi aizkustināta" par to cilvēku skaitu, kas svinēja kopā ar viņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!