Foto: AFP/Scanpix/LETA

Burkinafaso prezidentu Roku Marku Kristianu Kaboru aizturējuši sadumpojušies karavīri, atsaucoties uz amatpersonu teikto, raksta "Al Jazeera".

Pirmdienas ziņas izskanēja dienu pēc tam, kad karavīri sarīkoja dumpi vairākās armijas kazarmās, izraisot bažas par apvērsumu. Svētdien arī bijusi dzirdama apšaude netālu no prezidenta rezidences valsts galvaspilsētā. Pie rezidences pirmdienas rītā bija manāmas vairākas apšaudītas prezidenta bruņumašīnas.

Divi drošības sektora avoti un Rietumāfrikas diplomāts ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka Kabore aizturēts militārajā nometnē. Valdība nekādus tūlītējus komentārus nesniedza, svētdien tā noliedza, ka Āfrikas valstī notiek apvērsums.

Ziņu aģentūra AFP ziņoja, ka prezidents ir arestēts kopā ar citām valdības amatpersonām. "Prezidents Kabore, parlamenta vadītājs un ministri faktiski atrodas karavīru rokās" kazarmās galvaspilsētā, sacīja divas drošības sektora amatpersonas. Divi no dumpīgajiem karavīriem pa tālruni "Associated Press" (AP) pastāstīja, ka Kabore tiek turēts "drošā vietā", taču neprecizēja, kur.

Karavīri dislocēti pie Burkinafaso valsts televīzijas ēkas.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kabore kļuva par prezidentu 2015. gadā – pēc tam, kad no amata tika gāzts ilggadējais valsts vadītājs Bleiss Kompaore, kurš vadīja Burkinafaso teju trīs desmitgades.

Kabore tika atkārtoti ievēlēts 2020. gada novembrī uz vēl vienu piecu gadu termiņu, taču valstī augusi neapmierinātība par viņa nespēju apturēt vardarbības izplatību. Uzbrukumos, kurus pastrādājuši ar teroristiskajām organizācijām "Al Qaeda" un "Daesh" saistīti kaujinieki, bojā gājuši tūkstošiem iedzīvotāju. Lielus zaudējumus cietusi arī valsts armija, atzīmē medijs.

Dumpīgie karavīri aģentūrai AP sacīja, ka valdība neizprotot armijas pārstāvjus; ka viņu kolēģi mirst un ka viņi vēlas militāru varu. Vīrietis, kas komentēja pret valdību noskaņoto armijnieku nostāju, sacīja, ka viņi meklē labākus darba apstākļus Burkinafaso militārpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!