Foto: AFP/Scanpix

Vairāk nekā desmit Somālijas karavīri, kas autonomajā Puntlendas reģionā apsargāja par kuģniecības pārkāpumiem aizturētu Ziemeļkorejas kravas kuģi, savu apsargājamo objektu nolaupījuši ar visiem 33 tā apkalpes locekļiem uz klāja, atsaucoties uz avotiem flotē un valdībā, vēsta aģentūra "Reuters".

Ziemeļkorejas kuģis "MV Daesan" vedis cementu uz Somālijas galvaspilsētu Mogadīšo, bet pagājušajā mēnesī Puntlendas varas iestādes to aizturējušas un sodījušas par kravas izgāšanu piekrastes ūdeņos. Kuģa apkalpe cementu izgāzusi ūdenī tāpēc, ka pasūtītāji Mogadīšo to nav pieņēmuši, apgalvojot, ka cements ir mitrs un nederīgs.

Otrdienas naktī kuģi nolaupīja to apsargājošie karavīri, paziņoja Puntlendas amatpersonas. Kuģis esot devies jūrā un tā atrašanās vieta neesot zināma. Informāciju par kuģa nolaupīšanu apstiprina arī avoti Bosāso ostā, kuras tuvumā pagājušajā mēnesī kuģi aizturēja.

"Valdība gatavo karavīrus kuģa atbrīvošanai," "Reuters" citē sava avota teikto.

Puntlenda bija Somālijas jūras pirātisma epicentrs, bet bruņotas apsardzes ieviešana kuģos un starptautisko jūras spēku darbība reģionā veiksmīgu kuģu nolaupīšanas gadījumu skaitu 2012. gadā ir ievērojami samazinājusi.

2005. gadā Puntlendas jūras spēkus apsūdzēja Taizemes zvejas kuģa nolaupīšanā, pieprasot 800 000 dolāru (420500 latu) lielu izpirkumu, atsaucoties uz grāmatas par Somālijas pirātismu autoru Džeju Bahaduru, informē "Reuters".

Somālijas pirātu gūstā joprojām atrodas aptuveni 136 ķīlnieki, bet gada pirmajos 11 mēnešos reģionā ir nolaupīti septiņi kuģi, salīdzinot ar 24 nolaupītiem kuģiem visa 2011. gada laikā, uzsver "Reuters".

Jau vēstīts, ka Āfrikas Austrumu piekrastē pie Somālijas, kur iet nozīmīgi kuģu maršruti, darbojas jūras pirāti, kas nolaupa kuģus un sagrābj par ķīlniekiem to apkalpes, pieprasot izpirkuma maksu. Cīņā ar pirātiem ir iesaistījušies ES valstu, kā arī NATO, ASV, Ķīnas, Krievijas, Japānas un Indijas karakuģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!