Karēlijas nacionālo sabiedrisko organizāciju pārstāvji ir iebilduši pret Krievijas likumprojektu, kas nosaka kirilicu par Krievijas republiku valsts valodu grafisko pamatu, un izteikuši šos iebildumus telegrammā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, trešdien ziņoja aģentūra ITAR-TASS.
Šo organizāciju pārstāvji uzsver, ka šāds likumprojekts "rada šaubas par Karēlijas nacionālo valodu tālākas attīstības un atzīšanas perspektīvu". Sapulces dalībnieki nosūtīja telegrammu Putinam, kurā atzīst, ka šis projekts ir "nepārdomāts un pretrunā ar Krievijas konstitūciju".

Viņi pauda pārliecību, ka kirilicas obligāta ieviešana izraisīs "tikko atdzimušo, somu valodai tuvu radniecīgo karēļu un vepsu valodu un to rakstības pilnīgu sagraušanu".

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome 15.novembrī pieņēma otrajā lasījumā likumprojektu par papildinājumiem federālā likuma "Par Krievijas Federācijas tautu valodām" 3.pantā. Saskaņā ar tiem Krievijas Federācijas valsts valodas un republiku valsts valodu alfabēti tiek veidoti uz kirilicas pamata. Deputāti nolēma, ka citu grafisku pamatu kādā no šiem alfabētiem var pieņemt tikai ar federāliem likumiem. Šo likumprojektu apstiprinājusi arī parlamenta augšpalāta Federācijas padome, tomēr, lai likums stātos spēkā, tas jāparaksta prezidentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!