Foto: AFP/Scanpix/LETA

Viesuļvētra "Irma", kas šobrīd tuvojas Karību reģionam, otrdien kļuvusi par augstākās – piektās – kategorijas viesuļvētru, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC), ka "Irmas" vēja ātrums sasniedz 280 kilometrus stundā (77 metri sekundē). Šobrīd viesuļvētra atrodas 440 kilometrus no Antigvas salas, bet ar ātrumu 220 kilometri stundā tā virzās uz Francijai piederošajām salām Karību jūrā.

Svētdien vētra sasniegs Floridu, kur jau laikus izsludināts ārkārtas stāvoklis. Taču NHC atgādina, ka viesuļvētras trajektorija ir grūti prognozējama.

NHC brīdina, ka Karību jūras salās ūdens līmenis var celties par 3,8 metriem un nolīt aptuveni 30 centimetri lietus. Puertoriko izsludināts ārkārtas stāvoklis un aktivizēta Nacionālā gvarde. Tāpat tur atvērtas patversmes, kurās no viesuļvētras varēs glābties aptuveni 62 tūkstoši cilvēku. Aģentūra AFP novēroja, ka iedzīvotāji Puertoriko steidz iegādāties rezerves krājumus, tādējādi iztukšojot veikalu noliktavas.

Pirmās kategorijas viesuļvētrās vēja ātrums sasniedz 153 kilometrus stundā, nodarot nelielus bojājumus ēkām un izraisot elektroenerģijas pārrāvumus. Otrajā kategorijā vēja ātrums sasniedz 177 kilometrus stundā, nodarot nopietnus bojājumus infrastruktūrai. Trešās kategorijas vētrā, kur vēja ātrums sasniedz 208 kilometrus stundā, pamatīgi cieš pat visstabilākās konstrukcijas ēkas. Ceturtajā kategorijā 251 kilometru stundā lielu vēja ātrumu neiztur koki, kas tiek sagāzti. Savukārt augstākajā – piektajā – kategorijā, kur vēja ātrums pārsniedz 252 kilometrus stundā, iznīcināts tiek vairums māju un tiek pārrauti ceļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!