Foto: Itar-Tass/Scanpix

Izdevums "Foreign Policy" veicis starptautisko attiecību ekspertu aptauju, kurā lielākā daļa atzina par maz iespējamu, ka tuvākajā desmitgadē iespējams karš starp Krieviju un ASV.

Aptaujā, kurā piedalījās 1395 starptautisko attiecību eksperti no ASV koledžām un universitātēm, salīdzināti ekspertu viedokļi ar sabiedriskās domas rādītājiem "karsti apspriestajos jautājumos".

Pēc ekspertu domām, iespējamība, ka tuvākajā desmitgadē sāksies karš starp ASV un Ķīnu vai Krieviju, ir maza. Tostarp viņi uzskata, ka karš starp ASV un Krieviju ir vairāk iespējams nekā militārs konflikts starp ASV un Ķīnu.

"Foreign Policy" salīdzinājis atbildes uz jautājumu, vai ASV un Krievija atgriežas pie aukstā kara, ar pagājušā gada "Gallup" ASV sabiedrības aptaujas rezultātiem. Atklājies, ka 38% zinātnieku pieļauj šāda konflikta iespējamību, tikmēr sabiedrības vidū šādi uzskatīja puse aptaujāto.

Izdevums minēto rezultātu atšķirības skaidro ar paaudžu teoriju sociālpsiholoģijā. Zinātnieki pēc vecuma ir vecāki, dzīvojuši aukstā kara periodā, savukārt tie eksperti, kas beiguši koledžu aukstā kara periodā, pieturas pie pesimistiskākiem uzskatiem par ASV un Krievijas attiecībām nekā tie, kas beiguši koledžu pēckara posmā, secina medijs.

Pētījumā salīdzināti arī dati par citiem tematiem. Piemēram, imigrācijas jautājumos visbūtiskāk atšķiras sabiedrības un ekspertu domas. Zinātnieki daudz aktīvāk atbalsta imigrācijas līmeņa paaugstināšanos un retāk ir par imigrācijas ierobežojumu paplašināšanu.

Savukārt jautājumā par amerikāņu karavīru izvešanu no Irākas zinātnieki retāk šo lēmumu uzskata par pareizu. Vienlaikus "Foreign Policy" atzīmē, ka liela daļa aptaujas dalībnieku uzskata to par pareizu soli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!