Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas veiktā Krievijas artilērijas sistēmu un bruņumašīnu iznīcināšana ar Turcijas bezpilota lidaparātiem "Bayraktar TB2" ir piesaistījusi visas pasaules uzmanību un palielinājusi potenciālo bruņojuma ražotāja klientu skaitu, atsaucoties uz drona dizainera teikto, raksta portāls "Euractiv".

Selcuks Bajraktars, kurš kopā ar savu brāli Haluku vada firmu "Baykar", sacīja, ka droni ir parādījuši, kā tehnoloģijas maina mūsdienu karadarbību. " "Bayraktar TB2" dara to, kas tam bija jādara – iznīcina dažas no vismodernākajām pretgaisa aizsardzības sistēmām, modernākajām artilērijas sistēmām un bruņumašīnām," viņš norādīja, piebilstot: "Visa pasaule ir [šo dronu] klients."

Šie droni ir bijis būtisks aspekts Ukrainas cīņā pret Maskavas brutālo iebrukumu, kas sākās 24. februārī. Tas palīdzējis iznīcināt Krievijas bruņojumu un attiecīgi arī aizkavēt okupantu virzību uz priekšu.

Bezpilota lidaparāts ir izpelnījies Vladimira Putina un Krievijas Aizsardzības ministrijas uzmanību, Maskavai kopš kara sākuma to publiski pieminot vismaz 45 reizes, atzīmē medijs.

"Baykar", ko 1980. gados dibināja Bajraktara tēvs Ozdemirs Bajraktars, sāka pievērsties bezpilota lidaparātu ražošanai 2005. gadā, Turcijai cenšoties stiprināt savu vietējo aizsardzības nozari. Drons ir bijis tik milzīgs faktors konfliktos Sīrijā, Irākā, Lībijā un Kalnu Karabahā, kā arī Ukrainā, ka tagad tas ir kļuvis par vienu no centrālajiem Turcijas aizsardzības nozares eksporta elementiem.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans saka, ka starptautiskais pieprasījums pēc "Bayraktar" droniem ir milzīgs. Bajraktars , kurš ir precējies ar Erdogana meitu, sacīja, ka "Baykar" spēj saražot 200 šādus bezpilota lidaparātus gadā.

"Baykar" šobrīd strādā pie "TB3" specifikācijas droniem, kam ir salokāmi spārni un kas var pacelties vai nolaisties uz īsa skrejceļa aviācijas bāzes kuģiem, un bezpilota kaujas lidmašīnas ar nosaukumu "MUIS".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!