Foto: Reuters/Scanpix

Irākas spēki pirmdienas rītā ieguvuši pilnīgu kontroli pār Mosulas dienvidu tiltu, atsaucoties uz armijas pārstāvjiem, ziņo AFP. Tā tuvumā gan turpinās intensīva apšaude ar teroristu grupējuma "Daesh" kaujiniekiem.

Kopš pagājušajā nedēļā Irākas Bruņoto spēku, Federālās policijas un pretterorisma vienības iegāja vairākos pilsētas rajonos, karadarbība no ierakumu kaujām pārgājusi intensīvās ielu kaujās, liecina abu pušu publiskotie video un fotogrāfijas.

The real urban door to door battle has started in #Mosul, #Iraqi forces are in the city now. pic.twitter.com/Kmkuyq5bZG— Iraqi Day 🇮🇶 (@iraqi_day) February 26, 2017

Pagājušajā nedēļā Irākas spēkiem izdevās pārraut džihādistu aizsardzības pozīciju līniju uz dienvidiem no pilsētas, un ieņemt Mosulas lidostu, kā arī tai blakus esošo militāro bāzi. Savukārt kopš ceturtdienas Irākas spēki turpina iespiesties aizvien dziļāk islāmistu kontrolētajos pilsētas rajonos.

Irākas spēki vēsta, ka nedēļas nogalē kaujās nogalināto islāmistu skaits pārsniedz simtu. Džihādistiem atkāpjoties, viņi aizdedzinot automašīnas un ēkas, kā arī spiež iedzīvotājus atkāpties kopā ar tiem, ziņo Irākas spēki.

Mosulā kopumā ir četri tilti, kurus īsi pirms pilsētas atbrīvošanas operācijas uzsākšanas ASV vadītās koalīcijas kara aviācija iznīcināja, lai novērstu džihādistu apgādi viņu kontrolētajiem pilsētas austrumiem.

Džihādisti vairāk nekā divu gadu laikā kopš Mosulas ieņemšanas pilsētā izbūvējuši vērienīgu tuneļu, grāvju un barikāžu sistēmu. Irākas spēku virzību atbalsta arī Irākas Gaisa spēki un ASV vadītās starptautiskās koalīcijas aviācija.

'Daesh' uzņemts ielu kauju video:

L'#EI publie une vidéo montrant l'harcèlement de ses combattants contre des soldats à l'Est de #Mosul. #Irak pic.twitter.com/w0sar7HM2l— Nassim al-Talib (@geopolitiquee) February 26, 2017

Iepriekš lēsts, ka "Daesh" kontrolētajos pilsētas rajonos joprojām atrodas vismaz 165 000 civiliedzīvotāju, kas sarežģī pilsētas atgūšanu no islāmistiem. Teroristi nereti izmanto civiliedzīvotājus par dzīvo vairogu, kā arī nogalina tos, kurus notver bēgot no viņu kontrolētās pilsētas daļas.

Irākas armijas pārstāvji iepriekš norādīja, ka Mosulas rietumu ieņemšana varētu prasīt ilgāku laiku un lielākus upurus bruņoto spēku vidū, ņemot vērā šīs pilsētas daļas ciešo apbūvi un šaurās ielas, kurās teroristi vieglāk var pārvietoties un uzbrukt nemanīti, kā arī paslēpt un vēlāk izmantot ar sprāgstvielām pildītus auto un dažāda veida lamatas.

Sagaidāms, ka Irākas spēkiem ieejot dziļāk "Daesh" kontrolētajos pilsētas rajonos no dienvidiem, tiem pievienosies spēki no austrumiem, pārceļoties pāri Tigras upei. Mosulas austrumu rajonos manīts liels skaits pontona tiltu fragmentu, kas varētu būt paredzēti pilsētas šturmēšanai no austrumiem un ziemeļiem.

Francijas speciālo uzdevumu Mosulas frontē:

Irākas spēku ceturtdien no džihādistiem atgūtā lidosta gan kādu laiku nebūs izmantojama armijas apgādei un papildināšanai, jo teroristi ir pilnībā iznīcinājuši gan lidostas ēku un sakaru torni, gan skrejceļu.

Irākas kampaņa Mosulas atgūšanai ar kurdu pešmergas, ASV vadītās starptautiskās koalīcijas, Irānas atbalstīto šiītu grupējumu un dažādu valstu speciālo uzdevumu vienību iesaisti tika sākta pērnā gada 16. oktobrī, bet pilnīga kontrole pār pilsētas austrumu rajoniem tika pasludināta pirms mēneša. Irākas spēku rindās bojā gājuši jau vismaz 2000 karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!