Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas valdības spēki ar Irānas vienību un to atbalstīto grupējumu, tostarp Libānas "Hezbollah" un Krievijas gaisa spēku palīdzību turpina strauji atkarot opozīcijas grupējumu kontrolētos valsts lielākās pilsētas Alepo rajonus. Patlaban kaujinieku kontrolē esot vairs tikai 10 % no vēl pirms mēneša pārvaldītās teritorijas, ziņo BBC.

Sīrijas spēki ar lielu sabiedroto militāro vienību atbalstu pirmdien pilsētā iekaroja arī Salihīnas un Šeiha Saīda rajonus. Tiek uzskatīts, ka opozīcijas kontrolētājos apgabalos joprojām atrodas vairāki desmiti tūkstošu civiliedzīvotāju, kuriem nav piekļuves pārtikai un ūdenim.

Krievijas pārstāvji apgalvo, ka pēdējā mēneša laikā kauju rezultātā pārvietoti aptuveni 100 000 cilvēku, no kuriem 13 300 pēdējās diennakts laikā. Savukārt aptuveni 2200 opozīcijas kaujinieku padevušies.

Alepo frontes pārmaiņas pēdējo sešu mēnešu laikā (ar sarkanu - Sīrijas armijas kontrolētā teritorija, ar dzeltenu - kurdu kontrolētā teritorija, ar zaļu - opozīcijas kontrolētā teritorija):

Alepo pirms Sīrijas pilsoņu kara bija valsts apdzīvotākā pilsēta un lielākais ekonomiskais centrs. Tās rūpnīcās galvenokārt strādāja liels skaits sunnītu, kuru vairums 2011. gadā iestājās pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu. Tādējādi Alepo jau pilsoņkara sākumā kļuva par opozīcijas svarīgāko bastionu.

Pēdējo četru gadu laikā pilsēta lielākoties bija sadalīta divās pusēs, taču līdz ar Krievijas un Irānas spēku palīdzības pieaugumu, kā arī opozīcijas apgādes koridora nogriešanu no Turcijas puses, režīmam septembra sākumā izdevās opozīcijas kontrolētos pilsētas rajonus ielenkt.

Kopš tā laika opozīcijai uz brīdi izdevies aplenkumu pārraut, bet drīz pēc tam Sīrijas armija atguva zaudētās pozīcijas un aizvien vairāk iekaroja opozicionāru kontrolētos Alepo rajonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!