Pēc Aleppo iegūšanas un par spīti zaudējumiem Palmīrā un Deir ez Zorā Sīrijas spēki pēc ilgāka laika devušies uzbrukumā teroristu organizācijas "Daesh" spēkiem Alepo reģiona austrumos. Izmantojot jau turpat trīs mēnešus stagnējošo Turcijas un tās atbalstīto Sīrijas opozīcijas spēku fronti pie džihādistu kontrolētās Bābas, jaunas teritorijas pilsētas tuvumā no "Daesh" atguvuši arī kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki".

Sīrijas armija un tās sabiedroto spēki pirms trim nedēļām uzsāka aktīvu militāru kampaņu pret "Daesh", ieņemot plašas teritorijas Alepo reģiona austrumos. Bābas pilsētas virzienā vērstajā operācijā atgūtas aptuveni 250 kvadrātkilometru plašas teritorijas, tostarp daži desmiti apdzīvotu vietu un nozīmīgās Alepo-Bābas šosejas posms.

Līdz ar to Sīrijas armija Alepo satikusies ar Turcijas spēku un tās atbalstīto Bašara al Asada režīma opozīcijas kaujinieku fronti.

Situācija pirms mēneša un frontes pārmaiņas:


Situācija patlaban:


Turcija jau aptuveni trīs mēnešus cenšas ieņemt Bābu un teritorijas ap to. Lai gan kampaņas laikā Turcija ziņojusi par vismaz 800 džihādistu nogalināšanu, tās spēki jau vairākkārt neveiksmīgi centušies ieiet Bābā, un kaujās cietuši salīdzinoši lielus zaudējumus – krituši vairāk nekā 40 turku karavīri un vismaz 100 tās atbalstītās opozīcijas kaujinieku.

Turcijas atbalstītās opozīcijas spēki Bābas frontē:


Pēdējo nedēļu laikā Turcijas spēkiem gan izdevies nostiprināties uz austrumiem no Bābas un vienreiz neveiksmīgi ielenkt Kabasīnas pilsētu nepilnus desmit kilometrus uz ziemeļrietumiem no tās.

Savukārt kurdu spēki, izmantojot apstākli, ka "Daesh" savus galvenos spēkus koncentrē ap Bābu, ieņēma teritorijas uz austrumiem no tās, tostarp teroristiem atņemot Arīmas pilsētu.

Neskaidra tālākā taktika

Frontes līnija ap džihādistu nocietināto Bābu savelkas aizvien ciešāka, taču nav skaidrs, kā visas trīs pret "Daesh" karojošās puses rīkosies pēc Bābas ieņemšanas.

Līdz šim Turcija asi vērsusies pret kurdu vadītajiem "Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem", regulāri iesaistoties arī bruņotās apšaudēs, kurās ir mirušie un ievainotie. Turcija iebilst pret kurdu valstiskā veidojuma izveidošanos tās pierobežā Sīrijā, bet kurdi, kuri pašpasludinājuši Rožavas autonomo apgabalu, vēlas apvienot abas to kontrolētās teritorijas, kurām pa vidu šobrīd nostiprinājušies Turcijas un tās atbalstītās Sīrijas opozīcijas spēki.

Sīrijas armija, kura līdz šim vairākkārt iesaistījusies kaujās ar kurdu spēkiem, Bābas kampaņas laikā līdz šim ar tiem sadarbojusies. Vienlaikus tā uzsāka sadarbību arī ar Turciju, bombardējot džihādistu pozīcijas Bābā, taču ir naidīga pret Turcijas atbalstītajiem Sīrijas opozīcijas kaujiniekiem, kuri vēlas Bašara al Asada gāšanu.

Kaujās pret "Daesh" gan Turcijas, gan kurdu spēkus atbalsta arī ASV vadītā starptautiskā koalīcija, kā arī ASV speciālo uzdevumu vienības. Pēdējā mēneša laikā "Sīrijas Demokrātiskie spēki" no koalīcijas saņēmuši arī bruņutehniku, tostarp attēlos redzamo Kanādā ražoto bruņutransportieri:

Citas šobrīd aktīvās frontes līnijas Sīrijā

Kauja par Bābu ir tikai viena no dažām pašlaik aktīvajām militārajām operācijām Sīrijā. Šobrīd aktīvas kaujas notiek par "Daesh" ielenkto un divās daļās sadalīto Sīrijas armijas kontrolēto Deir ez Zoras pilsētu valsts austrumos.

Decembra beigās pēc Alepo ieņemšanas Sīrijas armija un Krievijas Gaisa spēki uzsāka aktīvāku uzbrukumu opozīcijas galvenajam cietoksnim galvaspilsētas Damaskas pievārtē – Gutas rajonam.

Tikmēr "Daesh" ieņēma Palmīru, un patlaban ielenkusi reģionu ap nozīmīgo gaisa spēku bāzi T4 uz rietumiem no vēsturiskās pilsētas.

Kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" savukārt šonedēļ paziņoja par trešās Rakas operācijas fāzes uzsākšanu pēc tam, kad pēdējo dažu mēnešu laikā džihādistiem atņēma plašas teritorijas uz austrumiem no Eifratas upes un nostiprinājās netālu no stratēģiski svarīgā Tabkas dambja uz rietumiem no "Daesh" teroristu pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētas Rakas.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada, un patlaban tajā piedalās desmitiem dažādi savstarpēji galvenokārt nesaistīti spēki.

Gandrīz sešu gadu laikā Sīrijā ievainoti aptuveni 1,9 miljoni iedzīvotāju, bet nogalināti ap 470 000 cilvēku, vēsta "Sīrijas centra politikas izpētei" ziņojums. Citu organizāciju aplēses bojāgājušo skaitu lēš starp 300 000 līdz 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!