Foto: AFP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs aicinājis Izraēlu un palestīniešus izveidot divas valstis, balstoties uz robežām, kādas bija pirms 1967.gada sešu dienu kara.

Tuvo Austrumu miera procesam veltītā runā Kerijs sacīja, ka varētu notikt ekvivalenta zemes apmaiņa, lai pielāgotu robežas, bet tikai ar abu pušu piekrišanu, un pauda uzskatu, ka Jeruzaleme būtu jāatzīst par abu valstu galvaspilsētu.

"Atsevišķas, bet nevienlīdzīgas," atzina Kerijs, kura skatījumā "lielākā Izraēlā" 2,7 miljoni palestīniešu praktiski dzīvotu ierobežotas autonomijas apstākļos "atsevišķos anklāvos". Kerijs norādīja, ka no ASV nevar sagaidīt ekstrēmistu atbalstīšanu kādā no pusēm, lai izveidotu "vienotu valsti".

Pa labi ar zaļu iezīmēta Palestīnas teritorija pēc 1967. gada ANO panāktās vienošanās. Pa kreisi faktiskā palestīniešu pašpārvaldes kontrolē esošā teritorija. Pārējo okupējusi Izraēla.

Viņš atgādināja, ka līdz pagājušajai nedēļai, kad ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīts Izraēlai apturēt ebreju apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās, ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija bija vienīgā administrācija kopš 1967. gada, kas nav atļāvusi pieņemt ANO rezolūciju, pret kuru iebildusi Izraēla.

Pretēji Izraēlas teiktajam, ASV neierosināja šo rezolūciju, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!