Foto: Reuters/Scanpix

Kurdu vadītie "Sīrijas demokrātiskie spēki" (SDF) Sīrijas Rakas provincē pēdējo nedēļu laikā ieņēmuši plašas teroristu organizācijas "Daesh" kontrolētās teritorijas, ziņo medijs "ARA News". Kampaņas laikā atbrīvoti vairāki desmiti ciemu, un frontes līnija pietuvojusies džihādistu pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētai Rakai.

Patlaban SDF spēki ir mazāk nekā 25 kilometru attālumā no stratēģiski svarīgā Tabkas dambja uz Eifratas upes. Dambis atrodas augštecē no Rakas, un jau iepriekš ziņots, ka džihādisti to izmanto gan kā militāru pozīciju, gan kā gūstekņu cietumu. Iepriekš izskanējušas bažas, ka paši islāmisti dambi varētu uzspridzināt, apdraudot miljoniem Eirfratas upes piekrastē dzīvojošo dzīvības.

SDF vadība norāda, ka panākumus kaujās palīdzējis nodrošināt ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa atbalsts. Tā novērojusi karalauku no gaisa, kā arī iznīcinājusi pretinieku pozīcijas un piesegusi uzbrukumu laikā.

Līdz šim SDF, kuriem uz zemes palīdz arī ASV specvienību karavīri, piedzīvojuši regulārus pašnāvnieku uzbrukumus, kā arī kampaņveidīgus uzbrukumus kontrolpunktiem. "Daesh" ziņu aģentūra "Amaq" vēsta, ka arī svētdien džihādistu uzbrukumā kritis kāds ASV karavīrs.

Rakas provincē nofilmēti divi amerikāņu 'Black Hawk' helikopteri:

2 American Black Hawk helicopters soaring the skies over #Raqqa countryside which is the frontline for SDF against ISIS. pic.twitter.com/Z2KRt67mVj— Afarin Mamosta (@AfarinMamosta) December 18, 2016

Tiek ziņots, ka "Daesh" strauji atkāpušies pēc tam, kad piedzīvojuši smagus kaujinieku un tehnikas zaudējumus.

Pirms Rakas ieņemšanas kurdu vadītie spēki vēlas nostiprināt pozīcijas uz ziemeļiem un rietumiem no pilsētas.

+18#SDF Fırat'ın Gazabı Hamlesi soğuk hava ve yağmurlara rağmen kesintisiz devem ediyor
QASIOUN NEWS / #Raqqa pic.twitter.com/lwnO7Gi1N8— kaji YPG (@_Raqqa) December 17, 2016

ASV karā pret "Daesh" atbalsta gan Turciju un ar to saistītos kaujinieku grupējumus, gan kurdu spēkus, kurus uzskata par efektīvāko sauszemes spēku pret džihādistiem Sīrijā. Savukārt Turcija un kurdu spēki regulāri iesaistās savstarpējās apšaudēs, jo kurdi vēlas izveidot vienotu autonomu kurdu reģionu Sīrijas ziemeļos, bet Turcija to nevēlas pieļaut.

Kurdi ir pašpasludinājuši autonoma Rožavas apgabala izveidošanu, bet Turcija ievedusi Sīrijā karaspēku, lai karotu ar "Daesh", bet vienlaikus nepieļautu abu kurdu kontrolēto reģionu apvienošanos. Faktiski Turcija ar kurdiem karo par iespēju džihādistus sakaut pirmie, lai tādējādi pirmie iegūtu kontroli teritorijā ap Bābas pilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!