Tikai dažas dienas pēc teroristu grupējuma "Daesh" padzīšanas no Bābas un pilsētas apkārtnes Turcijas atbalstītie Sīrijas opozīcijas kaujinieki svētdien uzbruka netālu esošajiem Sīrijas armijas karavīriem un to sabiedrotajiem spēkiem, ziņo "ARA News". Savukārt pirmdienas priekšpusdienā Sīrijas spēki strauji ieņēma vairākus ciemus un sasniedza kurdu vadīto "Sīrijas Demokrātisko spēku" līnijas, faktiski nogriežot turku virzību uz Raku.

Bruņotas kaujas starp abām pusēm izcēlās pie Tadefas pilsētas uz dienvidiem no Bābas, kā arī pie Amijas ciema uz austrumiem no tās. Ciemu joprojām kontrolēja džihādisti, un Sīrijas pusē karojošie Libānas "Hezbollah" kaujinieki to grasījās ieņemt, bet tiem uzbruka opozīcijas kaujinieki, kurus kaujas laikā esot atbalstījusi arī Turcijas armija, liecina kaujinieku ieraksti soctīklos. Rezultātā ciemu ieņēma Turcijas sabiedroto spēki.

Opozīcijas kaujinieki paši vēsta, ka Tadefā nogalinājuši 22 Sīrijas armijas karavīrus, četrus saņēmuši gūstā un iznīcinājuši tanku, taču Sīrijas puse norāda, ka šī informācija ir pārspīlēta. Tiek ziņots, ka Sīrijas spēki Tadefā lūguši Krievijas Gaisa spēku atbalstu, lai noturētu pozīcijas pret opozīcijas kaujiniekiem.

Abu pušu karotāji atrodas mīnmetēja šāvienu attālumā, un tas abām pusēm liek uztraukties par savu drošību, Tuvo Austrumu medijam norādījuši organizācijas "Atlantic Council" pārstāvji.

Foto: AFP/Scanpix

Turcijai un tās atbalstītajiem spēkiem tik tālu ieiet Sīrijā un ieņemt Bābu palīdzēja Krievijas vestās sarunas ar Sīrijas pusi, taču Bašara al Asada valdībai šī situācija nepatīk, savukārt skaidrojis "Jaunās Amerikas drošības centra" pārstāvis Nikolass Herass. Viņš norāda, ka "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētu Raku vēlas ieņemt gan Turcija, gan Asada spēki, taču vislabākajās pozīcijās, lai to darītu, atrodas ASV atbalstītie kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki", kuri pēdējo mēnešu laikā iekarojuši plašas teritorijas ap pilsētu.

Herass arī norāda, ka bruņotais konflikts pie Tadefas, visticamāk, nav par iespēju iekarot Raku, jo to paveiks kurdu spēki, tomēr šīs cīņas ir par to, lai nonāktu ģeogrāfiski izdevīgākās pozīcijās Rakas tuvumā pēc tam, kad ASV atbalstītā kampaņa pret "Daesh" būs beigusies.

Paredzams, ka situācija saglabāsies saspringta un sarežģīta. Lai gan pirms Turcijas atbalstīto spēku ieiešanas Bābā to bombardēja un šķietami ar tiem sadarbojās arī Krievijas un Sīrijas spēki, jau iepriekš tika izteiktas bažas par šādas kooperācijas ilglaicību. Par vienu no izšķirošajiem aspektiem kļuvuši kurdu vadītie apvienotie kurdu, arābu un turkmēņu spēki.

Situācija pirmdienas rītā pirms Sīrijas armija nogrieza Turcijas spēkiem ceļu uz Raku:

Līdz šim Turcija asi vērsusies pret kurdu vadītajiem "Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem", regulāri iesaistoties arī bruņotās apšaudēs, kurās ir mirušie un ievainotie. Turcija iebilst pret kurdu valstiskā veidojuma izveidošanos tās pierobežā Sīrijā, bet kurdi, kuri pašpasludinājuši Rožavas autonomo apgabalu, vēlas apvienot abas to kontrolētās teritorijas, kurām pa vidu šobrīd nostiprinājušies Turcijas un tās atbalstītās Sīrijas opozīcijas spēki.

Sīrijas armija, kura jau vairākkārt iesaistījusies kaujās ar kurdu spēkiem, Bābas kampaņas laikā līdz šim ar tiem sadarbojusies. Vienlaikus tā uzsāka sadarbību arī ar Turciju, bombardējot džihādistu pozīcijas Bābā, taču ir naidīga pret Turcijas atbalstītajiem Sīrijas opozīcijas kaujiniekiem, kuri vēlas al Asada gāšanu.

Kaujās pret "Daesh" gan Turcijas, gan kurdu spēkus atbalsta arī ASV vadītā starptautiskā koalīcija, kā arī ASV speciālo uzdevumu vienības. Pēdējā mēneša laikā "Sīrijas Demokrātiskie spēki" no koalīcijas saņēmuši arī bruņutehniku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!