Frontei ap teroristu organizācijas "Daesh" kontrolēto Sīrijas ziemeļu pilsētu Bābu savelkoties aizvien ciešāk, tā kļuvusi par vienu no pirmajiem džihādistu anklāviem, kuram paredzama drīza krišana. Turcijas spēku drūzmēšanās pilsētas nomalē jau kopš 14. novembra tikai apstiprinot plānus ļaut Bābu ieņemt Sīrijas spēkiem, atsaucoties uz režīmu atbalstošiem avotiem, raksta "The New York Times".

Situāciju sarežģī tas, ka pilsētu ielenkušie spēki – Turcijas atbalstītie Sīrijas opozīcijas kaujinieki un Krievijas atbalstītā Sīrijas armija – savstarpēji ir vistiešākie ienaidnieki.

Turklāt tuvumā ir arī kurdu un arābu militārās vienības, kuras zem "Demokrātisko Sīrijas spēku" (SDF) karoga ar ASV atbalstītās starptautiskās koalīcijas palīdzību iekarojušas teritorijas pārdesmit kilometrus gan uz austrumiem, gan rietumiem no Bābas. Šos kurdu vadītos spēkus Turcija pasludinājusi par teroristiem, savukārt Sīrijas armija, lai gan ar SDF uztur pārsvar neitrālas attiecības, ir opozīcijā to mērķim izveidot valsts ziemeļos autonomu apgabalu.

Tomēr Bābas ieņemšanu neizšķirs Sīrijas armija, opozīcijas vai kurdu spēki, norāda "The New York Times". Bāba kļūs par pirmo pierādījumu un pārbaudījumu visu šo spēku atbalstītāju – Krievijas, Turcijas un ASV – savstarpējai sadarbībai.

Pēc vairākkārtējas ANO un ASV organizētu Sīrijas miera sarunu izgāšanās pēdējo mēnešu laikā Turcijai un Krievijai izdevies rast kopsaucējus un vairākos jautājumos sastrādāties, lai gan to atbalstītie spēki joprojām iesaistīti aktīvās savstarpējās kaujās. Medijs norāda, ka kaujā par Bābu Turcijai un Krievijai nāksies savus subsidētos spēkus samierināt, ja tās vēlas veidot sadarbību arī turpmāk.

Soctīklos publicētie video un foto no opozīcijas un valdības spēku sadursmēm Bābas apkārtnē gan liecina, ka līdz šim tas ir izdevies tikai daļēji:

Fırat Kalkanı grupları ile Esad rejimi arasındaki çatışma anları.. pic.twitter.com/B5DgWbOzWz

— Ehli Şam Medya (@ehli_sam) February 9, 2017

Footage: clashes between #FSA (1st Reg. & Samarkand Brig.) from #EuphratesShield and pro-Regime forces in outskirts of Al-Ghuz via @swed7835 pic.twitter.com/UiW0Zjejnn

— Qalaat Al Mudiq (@QalaatAlMudiq) February 9, 2017


Bašara al Asada režīms cer, ka līdz ar ASV jaunā prezidenta Donalda Trampa administrāciju, uzlabosies arī Krievijas un ASV koordinācija Sīrijā, kā rezultātā opozīcijas grupējumi zaudēs ārējo atbalstu. Lai gan ASV pēdējo dienu laikā pievienojusies Krievijai un Turcijai "Daesh" pozīciju bombardēšanā Bābā, Tramps pēdējo dažu nedēļu laikā ievērojami pasliktinājis attiecības ar Sīrijas režīma galveno atbalstītāju Irānu.

Krievija un Turcija ir vienojusies, ka pilsētā ieies režīmu atbalstošie spēki, ne tā opozicionāri, citādi tie jau sen būtu ieņēmuši Turcijas trīspusēji aplenkto pilsētu, medijam "The New York Times" norādījuši tā avoti. Viens no tiem esot kāds Sīrijas armijas karavīrs, bet otrs šobrīd trimdā izbēdzis Bābas iedzīvotājs, kurš uzturot kontaktus ar pilsētā palikušiem paziņām.

Ņemot vērā apstākli, ka Krievija jau janvārī Astanā, Kazahstānā, notikušajās miera sarunās uzsvēra, ka Bābu jāieņem valdības spēkiem, Turcijas atbalstītā opozīcija to joprojām nav izdarījusi, un Sīrijas armija patiesi pēdējo nedēļu laikā strauji tuvojas pilsētai no dienvidiem, šāds scenārijs ir ticams.

Vienlaikus gan nav skaidrs, vai šādam scenārijam piekrīt visi Turcijas atbalstītie opozīcijas grupējumi. Tie pēdējās dienās vairākkārt pasludinājuši, ka ieņems pilsētu, turklāt iegājuši tās austrumu rajonos. Tiesa, tas noticis arī iepriekš, bet ikreiz tie no pozīcijām pilsētā vēlāk atkāpušies.

Notikumu pavērsiens atstāj neskaidrības gan par opozīcijas, gan no Bābas netālu esošo kurdu spēku turpmāko rīcību. Lielvalstu vienošanās par Bābu atklāti norādītu, ka gan kurdu, gan opozīcijas vēlmes varētu tikt ziedotas par labu to attiecību uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!