Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas spēkiem un to sabiedrotajiem sīriešu nemierniekiem ceturtdien izdevies padzīt kurdu kaujiniekus no Džindirisas, Sīrijas ziemeļos. Visu kurdu vēsturiski apdzīvoto reģionu turki plāno okupēt līdz maijam.

"Pēc Turcijas aviācijas īstenotas smagas un ilgstošas bombardēšanas Turcijas spēki un sabiedrotie Sīrijas nemiernieki ieguva pilnu kontroli pār Džindirisu, Afrīnas anklāva dienvidrietumos," ziņo Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR). SOHR vadītājs Rami Abderrahmans sacīja, ka pilsēta ir pamatīgi izpostīta.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu ceturtdien arī paziņoja, ka militārā operācija pret kurdiem Afrīnā, Sīrijas ziemeļos, tiks pabeigta maijā. Saskaņā ar Turcijas valdības sniegto informāciju kopš operācijas sākuma janvārī Turcija "neitralizējusi" vairāk nekā 3000 "teroristu".

Čavušolu paziņoja, ka pēc operācijas Sīrijā Turcija varētu rīkot kopīgas militāras misijas ar Irāku, kad tā maijā būs sarīkojusi vēlēšanas. Visticamāk, viņa teiktais attiecas uz kopigām misijām autonomajā Irākas Kurdistānā.

Turcijas kurdu separātistu bruņotajam grupējumam Kurdistānas strādnieku partija (PKK) ir bāzes Irākas ziemeļos. Turcija paziņojusi, Sīrijas kurdu lielākā politiskā organizācija Demokrātiskās savienības partija (PYD) ir saistīta ar PKK.

Tikmēr turpinās Turcijas centieni panākt Sīrijas kurdu politiskā līdera Saleha Muslima aizturēšanu. Čavušolu norādīja, ka Muslims šobrīd atrodas Zviedrijā, kurai prasīts viņu aizturēt.

Muslims pagājušajā mēnesī pēc Turcijas pieprasījuma tika īslaicīgi aizturēts Čehijā, tomēr tiesa lika viņu atbrīvot. Viņš pēc tam devās uz Vāciju, kur Berlīnē piedalījās demonstrācijā pret Turcijas operāciju Afrīnā. Lai arī Ankara pieprasīja Muslima aizturēšanu un izdošanu, Vācijā pret Sīrijas kurdu līderi nekādi tiesiski pasākumi netika veikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!