Pēc straujā Turcijas armijas un tās atbalstīto kaujinieku uzbrukuma kurdu pozīcijām Sīrijas Menbižas pilsētas apkārtnē, ASV atbalstītie kurdi noslēguši vienošanos ar Krievijas atbalstīto Sīrijas armiju, nododot tās kontrolē lielu Menbižas reģiona rietumu daļu. Vienošanos parakstījusi arī Krievija.

"Civiliedzīvotāju aizsargāšana un viņu glābšana no negatīva kara iespaida, Menbižas drošības nodrošināšana un Turcijas invāzijas plānu Sīrijas zemē iztraucēšana ir mērķi, kurus esam nosprauduši visu Sīrijā dzīvojošo cilvēku labā," vienošanās tekstu citē "ANF News".

Saskaņā ar šo vienošanos ar Krievijas pārstāvjiem Menbižas militārā padome nodevusi Sīrijas armijas aizsardzībā tos ciemus, kuri ir tuvu frontes līnijai, kur atrodas Turcijas atbalstītie grupējumi.

Iepriekš jau ziņojām, ka Turcijas armija un tās atbalstītie Sīrijas opozicionāri trešdienas pēcpusdienā pārrāva kurdu vadīto "Sīrijas Demokrātisko spēku" (SDF) frontes līniju un atņēma tiem vairākus ciemus. Šis uzbrukums sākās tikai dienu pēc tam, kad Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka Turcijas nākamais mērķis ir kurdu kontrolētā Menbižas pilsēta, kuras apkārtnē uzturas arī ASV speciālo uzdevumu vienības.

"Vienlaicīgi strauji uzbrukumi Menbižas rajonā notika no dienvidiem, kur kurdu kontrolētajai teritorijai uzbruka teroristu organizācijas "Daesh" kaujinieki, un no rietumiem, kur uzbruka Turcijas spēki," vēstīja SDF pārstāvis Šarvans Darvišs.

Turcijas armija un tās sabiedrotie spēki ieņēmuši vismaz trīs ciemus apmēram 29 kilometrus uz dienvidrietumiem no Menbižas pilsētas. Vienlaikus "Daesh" džihādisti uzbrukuši diviem ciemiem apmēram 20 kilometrus no Menbižas.

Vēl dienu iepriekš Turku atbalstītie nemiernieki iesaistījās bruņotās apšaudēs ar Sīrijas armiju, kurās ziņoja par vismaz 20 kritušiem Bašara al Asada spēkus atbalstošiem kaujiniekiem. Opozicionāri vairākus saņēma gūstā, tostarp divi gūstā krituši trešdien.

Paredzams, ka kurdi būs spiesti pārtraukt uzbrukumu "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētai Rakai, lai aizstāvētu sevi. ASV līdz šim atbalstījusi gan turku, gan kurdu spēkus, taču vairākkārt uzsvērusi, ka kurdu vadītie SDF ir efektīvākie cīnītāji pret "Daesh", un ASV vadītā starptautiskā koalīcija kurdu vadītos spēkus, kuros ir arī arābu, turkmēņu un asīriešu vienības, apgādā ar bruņojumu un bruņutehniku

Turcija jau iepriekš ziņoja, ka tā nepieļaus kurdu nostiprināšanos tās pierobežā. Turklāt tā uzskata, ka SDF galvenais militārais spēks YPG ir Turcijas par teroristu grupējumu uzskatītā paramilitārā kurdu spēka PKK aizsegs Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!