Vašingtonas atbalsts palestīniešu kustībai "Fatah" un palīdzības pārtraukšana Gazas joslai ir kļūdainās ASV politikas sastāvdaļa, kuras mērķis ir šķelt palestīniešus, otrdien, uzrunājot cilvēktiesību tematikai veltītu konferenci Dublinā, sacīja bijušais ASV prezidents Džimmijs Kārters.
ASV un Izraēla ir darījušas visu, lai novērstu sapratnes veidošanos palestīniešu kustību "Fatah" un "Hamas" starpā, uzsvēra Kārters.

"Pēdējā laikā ASV ir sniegusi militāro palīdzību "Fatah", lai tā varētu sakaut "Hamas" vienības Gazas joslā. Taču "Hamas" kaujinieku dedzīgās apņēmības un disciplīnas dēļ "Fatah" neguva virsroku," sacīja bijušais ASV prezidents.

"Es uzskatu, ka šie centieni sadalīt palestīniešus divās tautās ir solis nepareizā virzienā," uzsvēra Kārters un norādīja, ka ārpus palestīniešu teritorijām neviens necenšas panākt vienošanos abu palestīniešu grupu starpā.

Kārters žurnālistiem Dublinā arī norādīja, ka ASV pārvaldītais Gvantanamo cietums un jaunie pretterorisma likumi ir nepieņemami, pat ja tos uzskata par daļu no stratēģijas pēc 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukumiem Ņujorkas Dvīņu torņiem.

"Terorisma draudi pēc 11.septembra esot tik lieli, ka mēs varam atteikties no Amerikas cilvēktiesību pamatprincipiem. Tam es kategoriski nepiekrītu," uzsvēra Kārters.

Džimmijs Kārters bija ASV prezidents no 1977. līdz 1981.gadam, un par labdarības darbu viņš 2002.gadā saņēma Nobela miera prēmiju.

Kārters jau agrāk ir kritizējis ASV prezidenta Džordža Buša Tuvo Austrumu politiku, bet šogad maijā viņš Bušu nosauca par sliktāko prezidentu ASV vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!