Otrdien Hamids Karzai nodeva zvērestu, oficiāli kļūstot par pirmo tautas ievēlēto Afganistānas prezidentu, ziņo ārvalstu masu mediji.
Ceremonijā piedalījās liels skaits ārvalstu amatpersonu, tajā skaitā arī ASV viceprezidents Diks Čenijs un aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds. Stingri apsargātajā un nocietinātajā prezidenta pilī Kabulā Karzai lika roku uz Korāna un deva uzticības zvērestu savai valstij.

Inaugurācijas ceremonija noritēja mierīgi, par spīti iepriekš izteiktajiem nemiernieku draudiem izjaukt ceremonijas norisi. Karzai kļuva par Afganistānas prezidentu pēc 9. oktobrī notikušajām prezidenta vēlēšanām.

“Mūsu karš pret terorismu vēl nav beidzies, kaut arī mums ir izdevies samazināt šo draudu cilvēcei,” teica Karzai savā uzrunā tautai, kas tika translēta arī vairākos TV kanālos.

“Mūs satrauc tas, ka terorisms, narkotikas un ekstrēmisma izpausmes iet roku rokā,” Karzai sacīja, atbildot uz citu valstu bažām par Afganistānu kā heroīna lielāko piegādātāju pasaulē.

Karzai kandidatūru prezidenta amatam atbalstīja arī Vašingtona, kas sākotnēji bija iecēlusi viņu par pārejas perioda valdības vadītāju. ASV ir izrādījusi vislielāko atbalstu valstij, kurai ir nācies pārciest trīsdesmit gadu ilgus konfliktus.

“Mēs pateicamies par šo dienu Amerikas Savienotajām Valstīm. Pateicamies par šo miera un demokrātijas dienu, par dienu, kad Afganistānas tauta ir atguvusi varu paši savā valstī.” ASV spēki 18 000 vīru sastāvā uzturas Afganistānā un cīnās pret nemierniekiem, kuri bieži veic pretuzbrukumus. Afganistānas militārpersonas ziņo, ka pirmdien notikušajos “Taliban” grupējuma uzbrukumos ir gājuši bojā vismaz seši kaujinieki un trīs karavīri.

ASV un Afganistānas drošības spēkiem tika pavēlēts otrdien būt īpaši modriem, jo mulla Dadulla, viens no “Taliban” līderiem, bija brīdinājis valsts iedzīvotājus inaugurācijas laikā turēties tālāk no valdības ēkām, jo nemiernieku grupējums ir ieplānojis vairākus uzbrukumus.

Prezidenta pili apsargāja īpaši daudz karavīru, un vislielākās bažas bija par raķešu uzbrukumiem, kas šādos gadījumos var nodarīt vislielāko kaitējumu.

Drošības nolūkos augstākajām amatpersonām tika lūgts sniegt informāciju par savu asins grupu, informē Reuters.

Pēc otrdienas ceremonijas pasaules uzmanība būs pievērsta Karzai, kurš ir solījis nākamās nedēļas laikā paziņot jaunās valdības sastāvu.

Tas būs ārkārtīgi nozīmīgs lēmums, jo no Karzai izvēles ir atkarīgs, vai Afganistānā sāksies reformas, uzlabojot pašlaik vājo valsts kontroli un ieviešot pārmaiņas ekonomikā, kas lielākoties balstās uz narkotiku tirdzniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!