Foto: NATO ISAF
Afganistānas prezidents Hamids Karzai nolēma likvidēt neregulāros policiju, kuru izveidoja pēc NATO spēku iniciatīvas un kuru finansēja ASV armija, vēsta aģentūra "Itar Tass".

Vairākās provincēs šo spēku dalībnieki ir vienkārši kaujinieki, kuri bieži vien nodarbojas ar naudas izspiešanu no vietējiem iedzīvotājiem.

Karzai, likvidējot neregulāro policiju, vēlas apturēt varas iestādēm nesasniedzamo un nekontrolējamo kaujinieku darbību, norādot, ka reiz tie var mest izaicinājumu pašreizējai valdībai.

Tāpat šī lēmuma mērķis ir ierobežot Afganistānas ziemeļu rajonu neatkarību, jo dažās provincēs ietekmīgas amatpersonas, piemēram, Balhas provinces gubernators, tikai nomināli pakļaujas Kabulai.

Tai pat laikā eksperti šo Karzai lēmumu vērtē kā pļauku NATO spēkiem, pēc kuru iniciatīvas tika izveidota neregulāra policija, norāda "Itar Tass".

"Mēs nevēlamies nekādus spēkus, kuri atrodas ārpus mūsu kontroles un kuri var radīt draudus mūsu drošībai," paziņojis viens no prezidenta padomniekiem drošības jautājumos Šaida Abdali.

Novērotāji Kabulā norāda, ka neregulāros policijas spēkus ziemeļu provincēs galvenokārt veido tadžiki un uzbeki, kuri cīnās ar puštuniem, kas valsts ziemeļos ir mazākumā. Tas noved pie saspīlējuma šajās provincēs.

Pagaidām gan nav skaidrs, kā tieši notiks šo neregulāro spēku likvidēšana, jo Afganistānā īpaši nav veicies ar atbruņošanas kampaņām, un iedzīvotāji vienkārši mēdz noslēpt ieročus "līdz labākiem laikiem", norāda aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!