Foto: Publicitātes foto

Par vienu no saviem lielākajiem militārajiem sasniegumiem teroristiskā organizācija "Daesh" uzskata nelielās Dabikas iekarošanu pērnā gada 13. augustā. Pirms Sīrijas konflikta aptuveni 3500 cilvēku apdzīvotajam ciemam nav šķietamas militāras vai politiskas nozīmes, bet tieši šeit "Daesh" cer nākotnē izcīnīt savu galējo uzvaru pret krustnešiem.

Džihādisti tic, ka Armagadeons jeb pasaules gals ir jau tuvu, un nav tālu diena, kad beigsies gadsimtiem ilgais konflikts starp islāmu un Rietumiem, raksta portāls "Mediterraneanaffairs". Turklāt pēc organizācijas pieņemtās ideoloģijas kaut kādas alternatīvas tam nemaz nav, jo pasaule, viņuprāt, iedalās divās pretējās – islamticīgo un neticīgo – nometnēs.

Medijs skaidro, ka paši "Daesh" biedri tic, ka uzsāktā cīņa pret viņiem nav tikai atsevišķs konflikts, bet daļa no tā, kas izvērtīsies par galējo cīņu starp civilizācijām.

Džihādisti saskatīja apokalipses zīmes

Lai gan visi musulmaņi atzīst, ka Dievs ir vienīgais, kurš zina nākotni, viņi arī piekrīt tam, ka Korānā un pravieša stāstījumos tiek piedāvāts neliels ieskats tajā. "Daesh" galvenā atšķirība no citiem priekšgājējiem ir ticība, ka rakstos Dievs ir centrālais varonis. Tieši tas organizācijas pieņemtajai misijai noteicis skaidrāku reliģisko raksturu, portālā "The Atlantic" raksta žurnālists un politikas eksperts Graems Vuds.

Piemēram, "Al Qaeda" darbojas kā pagrīdes politiskā kustība un uzstādījusi pasaulīgus mērķus - nemusulmaņu izraidīšanu no Arābijas pussalas, Izraēlas valsts likvidēšanu, diktatūras atbalsta izbeigšanu musulmaņu zemēs. Lai gan arī "Daesh" iekarotajās teritorijās uzņēmusies tādas pasaulīgas rūpes kā atkritumu savākšana un ūdens padeves nodrošināšana, to mērķis ir propaganda.

"The Atlantic" raksta, ka Osama bin Ladens reti pieminējis apokalipsi, un, kad viņš to darīja, licies, ka viņš uzskata, ka, šim dievišķajam brīdim pienākot, viņš sen būs miris. Bin Ladens un viņa pēcnācējs "Al Qaeda" vadībā Aimans az Zavāhirī nāk no augstmanīgām sunnītu ģimenēm, kuras skatās no augšas uz šādām spekulācijām un uzskata, ka tajās iesaistās tikai ļaužu masas.

Tikmēr ASV īstenotās Irākas okupācijas gados "Daesh" dibinātāji visur saskatīja zīmes par pasaules gala tuvošanos. Viņi gaidīja, ka gada laikā ieradīsies Mahdi - mesija, kam lemts vadīt musulmaņus uzvarā pirms pasaules gala. Kāds Irākas islāmists 2008. gadā pat vērsies pie bin Ladena, lai brīdinātu, ka vairākus grupējumus vada pasaules gala gaidītāji, kuri regulāri runājuši par Mahdi un stratēģiskus lēmumus pieņēmuši, balstoties uz uzskatiem par to, kad mesija ieradīsies. "Al Qaeda" nācies šiem līderiem rakstīt, lai to pārtrauc, norāda Vuds.

Viņš norāda, ka patiesi ticīgajiem - tādiem, kas alkst redzēt cīņu starp ļauno un labo - vīzijas par apokalipsi ir gandrīz psiholoģiska vajadzība.

Kam jānotiek apokalipsē

Pasaules gala pienākšanas detaļas daļēji ir miglainas, taču ir arī vairāki noteikti punkti, kurus džihādisti uzskata par skaidri noteiktiem un kuri ietverti arī "Daesh" propagandā.

To skaitā ir pārliecība, ka būs tikai 12 likumīgi kalifi, un "Daesh" līderis Bagdadi ir astotais no viņiem. Tāpat tiek paredzēts, ka tā dēvētās "Romas armijas" tiksies ar islāmticīgo armijām Sīrijas ziemeļos, un ka islāma pēdējo plānu atklāšana notiks Jeruzalemē.

Īpaši liela nozīme šajos pareģojumos piešķirta jau minētajam Dabikas ciemam, kas atrodas netālu no Alepo. Tā iekarošana bija viens no "Daesh" mērķiem, kam netika žēloti upuri un ciema vārdā nosauca propagandas žurnālu.

Pravietis Muhameds vairākkārt esot teicis, ka tieši Dabikas līdzenumos Roma veidos savas nometnes. Islāma armijas šeit tiksies ar viņiem, un tieši Dabikā Roma jeb neticīgo armijas piedzīvos savu galējo sagrāvi.

"Dabika būtībā ir tikai lauksaimniecības zeme," politologs Vuds citē kāda "Daesh" atbalstītāja ierakstu "Twitter", "ir viegli iztēloties tur notiekam lielas cīņas." Džihādistu propagandisti ar nepacietību gaida šo notikumu un pastāvīgi atgādina, ka tas notiks pavisam drīz.

'Romas armijā' esam arī mēs

Kopš Dabikas iekarošanas "Daesh" gaida ienaidnieku armiju ierašanos, kuru sakāve uzsāks atskaiti līdz apokalipsei.

Starp citu, vairākiem oranžajos tērpos saģērbtajiem teroristu gūstekņiem galvas tika nogrieztas tieši šī ciemata tuvumā, izaicinot uz kauju pārējo pasauli. Kad internetā parādījās ziņas par pirmajiem amerikāņu specvienību karavīriem, kas bija uz zemes atbalstījuši kurdu pešmergas operācijas, daudzi islāmisti sociālajos tīklos pauduši sajūsmu, jo "krustneši esot ieradušies".

Kā liecina pierakstītie pravieša izteicieni jeb hadīsas, pēc kurām vadās arī "Daesh", islāma armijas pretinieks būs "Roma". "The Atlantic" norāda, ka variācijas par to, kas ir "Roma" atšķiras, ņemot vērā, ka pāvestam nav armija.

Daļa propagandistu uzskata, ka ar "Romu" domāta Austrumromas impērija, kuras galvaspilsēta bija mūsdienu Stambulas teritorija, jeb Turcijas Republika, kura pirms 90 gadiem izbeidza pēdējo kalifātu. Savukārt citi pašu džihādistu rindās ir pārliecināti, ka ar "Romu" tiek domāta jebkura neticīgo armija.

Kā liecina viens no pēdējiem propagandas video, par neticīgo armijām tiek dēvētas ne tikai tās, kuras jau tagad piedalās "Daesh" teritorijas bombardēšanā, bet arī to sabiedrotās. Līdzās ASV, Turcijai, Krievijai un Irānai video bija redzami arī Ķīnas, Taivānas un pat Lietuvas un Igaunijas karogi. Lai gan Latvijas karogs šajā video neatrodas, visticamāk, arī Latvija līdzās citām Rietumu valstīm ir pieskaitīta "Romas armijai".

Pierakstītie pravieša teicieni paredz, ka pēc Dabikas kaujas kalifāts paplašināsies un izlaupīs Stambulu. Daži tic, ka tas izvērsīsies pa visu pasauli, bet citi - ka tā robežas nekad nesniegsies pāri Bosforam.

Pēc tam no Austrumirānas nāks mesijas ienaidnieki jeb dadžāls un nogalinās lielu skaitu kalifāta kareivju – izdzīvos tikai 5000, kuri būšot iedzīti stūrī Jeruzalemē. Kad dadžāls jau grasīsies viņus nogalināt, Jēzus – otrs pieminētākais personāžs islāmā – atgriezīsies uz Zemes, pieveiks to un vadīs musulmaņus uz uzvaru, uzskata "Daesh" piekritēji.

'Daesh' ticība var būt viņu vājība

"Daesh" ideoloģiskajai skaidrībai ir viena priekšrocība - tā ļauj mums paredzēt daļu no grupējuma darbībām, uzskata Vuds.

Osama bin Ladens bija grūti prognozējams. Vuds atgādina, ka reiz, kad CNN žurnālists Pīters Arnets viņam vaicāja: "Kādi ir jūsu nākotnes plāni?", bin Ladens atbildēja: "Jūs tos redzēsiet un par tiem dzirdēsiet medijos, kā Dievs to vēlas." Turpretī "Daesh" atklāti lepojas ar saviem plāniem. Ne par visiem, bet pietiekami, lai, uzmanīgi klausoties, mēs varētu prognozēt grupējuma nākamos soļus.

Piemēram, grupējums šobrīd ir uzsācis tā saucamo "aizskarošo džihādu" jeb piespiedu paplašināšanos valstīs, kuras pārvalda neticīgie. "Daesh" līderi uzskata, ka tieši karadarbība veicina paplašināšanos, un valsts pienākums ir ar galvas nociršanām, krustā sišanām, sieviešu un bērnu paverdzināšanām terorizēt savus pretiniekus, jo tas paātrinot uzvaru un palīdz izvairīties no ilgstoša konflikta.

Tāpat islāma likums pieļauj tikai pagaidu miera izlīgumus, kas nevar ilgt ilgāk par gadu. Jebkādu robežu pieņemšana nozīmē atteikšanos, kas ir nepieļaujama kļūda. Pagaidu miera izlīgumi var tikt atjaunoti, bet tos nevar attiecināt uz visiem pretiniekiem vienlaicīgi, jo vismaz reizi gadā kalifam ir jāveic džihāds vai arī viņš nonāks grēka stāvoklī.

Vuds norāda, ka mūsdienu starptautiskā sistēma, kas radusies pēc 1648. gada Vestfālenes miera līguma, balstās uz katras valsts gatavību atzīt robežas, kas "Daesh" gadījumā nozīmētu ideoloģisko pašnāvību. Citi islāmistu grupējumi, piemēram "Musulmaņu brālība" vai "Hamas", ir pakļāvušies demokrātijai un teorētiski var gaidīt uzaicinājumu pievienoties valstu kopienai, kā arī vietu ANO. Sarunas un vienošanās strādā arī "Taliban" gadījumā, bet "Daesh" to uzskata par atkāpšanos no uzskatiem.

Līdz šim nepietiekami novērtēti

Līdz šim "Daesh" pretinieki ir reaģējuši novēloti un ar redzamu mulsumu. Lai gan jau 2011. gadā "Daesh" izziņoja savus mērķus un pat aptuvenas stratēģiskās koncepcijas, tolaik tas bija tikai viens no daudziem teroristu grupējumiem Sīrijā un Irākā, kurš vēl nebija veicis masu noziegumus un tika vērtēts kā "Al Qaeda" vājākais sabiedrotais.

Savukārt 2013. gadā "Daesh" runasvīrs Adnadi paziņoja, ka kustība ir "gatava pārvērst pasauli atbilstoši pravieša metodoloģijai par kalifātu", kā arī norādīja, ka grupējuma mērķis ir nodibināt islāma valsti, kas neatzīst robežas atbilstoši pravieša metodoloģijai. Tobrīd "Daesh" jau bija pakļāvis Raku un teritoriju, kurā mīt aptuveni pusmiljons cilvēku.

Laicīgs varas vakuuma Sīrijā un Irākā novērtējums un teroristu mērķu saprašana Rietumiem būtu varējusi dot iespēju vienoties ar citiem sunnītiem, nepieļaujot kalifāta izveidi un tā lielo propagandas efektu, kura dēļ "Daesh" pievienojušies desmitiem tūkstoši cilvēku.

Šobrīd pret "Daesh" karojošo Rietumvalstu stratēģija aprobežojusies ar intensīvu bombardēšanu un kurdu un irākiešu armiju atbalstīšanu uz zemes. Tomēr šī stratēģija nav atņēmusi "Daesh" nevienu no teroristiem svarīgākajām teritorijām, lai gan atturējusi grupējumu no tieša uzbrukuma Irākas galvaspilsētai Bagdādei un Irākas autonomās Kurdistānas de facto galvaspilsētai Erbīlai.

Kas varētu salauzt 'Daesh'

Nozīmīgākais līdzeklis "Daesh" sakaušanā varētu būt kalifāta pārvaldībā esošo teritoriju Sīrijā un Irākā atkarošana, norāda Vuds. "Al Qaeda" nav iespējams izskaust, jo organizācija var dzīvot bez konkrētas piesaistes teritorijai, tikmēr "Daesh" to nevar. Ja tas zaudēs kontroli pār teritorijām Sīrijā un Irākā, tas vairs nebūs kalifāts, jo teritoriāla autoritāte ir obligāta prasība.

Agrākie grupējuma locekļi, protams, varētu turpināt uzbrukt Rietumiem, taču kalifāta propagandas vērtība būtu zudusi un kopā ar to arī reliģiskais pienākums migrēt un kalpot grupējumam. Ja Rietumvalstis īstenotu sauszemes iebrukumu, "Daesh" sekotāju apsēstība ar Dabikas kauju liecina, ka grupējums cīņai nosūtītu milzu spēkus. Ja tie tiktu sakauti, grupējums varētu nekad vairs neatgūties.

Portāls "Mediterraneanaffairs" norāda, ka pašas Dabikas atkarošana būtu spēcīgs trieciens daudziem "Daesh" kaujiniekiem un atbalstītājiem, jo liktu apšaubīt teroristiskā grupējuma nozīmi apokalipses pareģojumos.

Taču situācijas saasināšanās risks ir milzīgs, brīdina "The Atlantic". Tā kā lielākais amerikāņu iebrukumu atbalstītājs ir pats "Daesh" grupējums, Rietumu karavīru īstenots sauszemes iebrukums būtu milzīga uzvara džihādistiem visā pasaulē, kuri uzskata, ka ASV vēlas īstenot mūsdienu Krusta karu un iznīcināt musulmaņus. Turklāt tieši tas varētu veicināt radikāļu pievienošanos grupējumam.

Iespējams, labākais scenārijs jau notiek

Vuds pieļauj, ka turpināt "Daesh" lēnām nīcināt ar gaisa uzbrukumiem un starpnieku karadarbību ir vislabākā no sliktajām iespējām.

Viņš skaidro ka ne kurdi, ne šiīti nekad nekontrolēs visu sunnītu centrālo Sīrijas un Irākas reģionu, jo viņus tur ienīst, taču viņi var atturēt "Daesh" no ekspansijas. Turklāt katru mēnesi, kurā grupējums nespēj veikt ekspansiju, tas mazāk atgādina Muhameda pareģoto kalifātu, bet gan līdzinās vēl vienai Tuvo Austrumu valdībai, kas nespēj saviem iedzīvotājiem nodrošināt labklājību.

Arī grupējuma radītie draudi Rietumiem ir mazāki nekā varētu domāt. "Daesh" redz ienaidniekus visur un, lai gan grupējuma līderi vēl ļaunu ASV, svarīgāka ir šariata īstenošana kalifātā un tālāka ekspansija. Arī Bagdadi savulaik sacījis, ka vispirms jāizrēķinās ar šiītiem, tad Saūda Arābijas monarhiju atbalstošajiem sunnītiem, atstājot krustnešus vēlākam laikam.

Tostarp ārvalstu kaujinieki ar visām ģimenēm galvenokārt ceļo uz pašpasludināto kalifātu ar vienvirziena biļetēm, jo doktrīna pieprasa ticīgajiem dzīvot kalifātā, ja ir tāda iespēja. Propogandas video pat redzamas Rietumvalstu pasu dedzināšanas, kas izslēdz konkrēto cilvēku iespēju atgriezties.

Daži Rietumos jau notikušie uzbrukumi vērtējami kā reti izņēmumi. Lai gan tie turpināsies arī nākotnē, to veicēji, visticamāk, būs tie kuri kādu apstākļu dēļ nevar doties uz kalifātu. Pat ja "Daesh" atbalsta šos uzbrukumus, uz tiem, kas pametuši kalifātu, džihādisti skatās kā uz atkritējiem, nevis karavīriem.

Pienācīgi savaldīts, "Daesh" grupējums, visticamāk, pats būs vainīgs pie savas bojāejas, uzskata Vuds. Grupējuma ideoloģija parūpēsies, lai tam nebūtu sabiedroto valstu vidū, bet kontrolētā teritorija galvenokārt ir neapdzīvota un nabadzīga.

Teritorijai lēnām samazinoties un ekonomikai stagnējot, grupējuma apgalvojums, ka tas ir Allāha gribas instruments un apokalipses vēstnesis, šķitīs mazāk ticams.

"Daesh" nāve gan, visticamāk, nebūs ātra, un viss var kļūt vēl sliktāk, ja "Daesh" apvienosies ar "Al Qaeda", radot jauna veida ienaidnieku, raksta "The Atlantic". Plaisa starp abām organizācijām šobrīd ir liela, taču tas var mainīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!