Foto: Publicitātes foto

Krievijas spēku un vietējo separātistu okupētajā Doņeckas reģiona daļā līdz ar Kremļa atbalstīto bandu līdera Aleksandra Zaharčenko nāvi, par kaujinieku pašpasludinātās "Doņeckas Tautas republikas" jauno vadītāju kļuvis līdzšinējais "republikas" viceprezidents Dmitrijs Trapezņokovs. Kā liecina viņa izglītība un līdzšinējie pienākumi, tad jau līdz šim Trapezņikovs Zaharčenko ēnā faktiski vadījis reģiona saimniecību.

1981. gadā Krasnodarā, Krievijā dzimušā Trapezņikova dzīvesgājums ievērojami atšķiras no līdzšinējo separātistu vadoņu un redzamāko seju biogrāfijām. 37 gadus vecais kaujinieku līderis separātistu oficiālajā interneta vietnē lepojas ar trim augstākās izglītības diplomiem - industriālajā un civilajā inženierijā, ekonomiskajā vadībā un tiesību zinātnēs.

Salīdzinājumam, nelaiķis Zaharčenko pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā bija ogļu šahtu elektriķis un darbojies uzņēmējdarbībā, par ko gan pieejama skopa un pretrunīga informācija, taču 2016. gadā nogalinātais kaujinieku vadonis Motorola jeb Arsēnijs Pavlovs strādājis automazgātavā Rostovā, bet viņa kolēģis nelaiķis Givi jeb Mihails Tolstihs karjerā bija izsities līdz veikala apsarga amatam.

Trapezņikovs jau 20 gadu vecumā kļuvis par Doņeckas Futbola kluba "Šahtar" menedžeri, bet vēlāk ieņēmis dažādas vadošas pozīcijas vietējos uzņēmumos, kā arī labdarības organizācijā "Blagosvit". Savukārt 30. jubileju Trapezņikovs atzīmēja jau kā Doņeckas Petrovskas rajona pārvaldes vadītāja vietnieks. Drīz pēc tam viņš kļuva par kāda Donbasa reģiona tirdzniecības centra ģenerāldirektoru.

Oficiālā biogrāfija liecina, ka 2014. gada sākumā, būdams divu bērnu tēvs, Trapezņikovs atgriezies Doņeckā, kur pievienojās kaujinieku rindām. Savukārt kopš tā paša gada rudens ieņēmis dažādus administratīvus amatus "Doņeckas Tautas republikā" līdz 2016. gadā kļuvis par Zaharčenko vietnieku.

Vadošos amatos pieredzējušais ierēdnis līdz ar to kļuva par faktisko, taču propagandas materiālos reti pavīdošo "republikas" saimniecisko lietu pārvaldītāju. Retos propagandas materiālos viņš redzams, uzklausot daudzdzīvokļu māju iedzīvotāju problēmas, apskatot atjaunotas ielas un pavadot Zaharčenko.

Viņa publiskais aicinājums turpināt Zaharčenko darbu liecina, ka būtiskas pārmaiņas reģionā nav gaidāmas. "Es mudinu ikvienu turpināt Aleksandra Vladimiroviča nosprausto kursu DTR attīstības un iedzīvotāju vārdā," viņš paziņoja sestdien.

Jau ziņots, ka piektdien pastrādātajā Zaharčenko slepkavībā Krievija un tās finansētie kaujinieki Doņeckā vaino Ukrainas valdību, bet tikmēr Kijeva norāda, ka notikušais varētu būt bandu iekšējās cīņas rezultāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!