Foto: AP/Scanpix

Piektdien pasaule uzzināja, ka prestižā Nobela miera prēmija ir piešķirta Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) par tās centieniem atbrīvot pasauli no šī bīstamā bruņojuma.

OPCW ir neatkarīga starptautiska organizācija, kas, ar mērķi sekot Ķīmisko ieroču konvencijas (CWC) ievērošanai, izveidota 1997. gadā. Organizācijā darbojas 198 valstis, iekļaujot aptuveni 98% pasaules iedzīvotāju, liecina OPCW dati. Dalībvalstis ir piekritušas sadarboties, lai radītu no ķīmiskā bruņojuma brīvu pasauli, skaidro raidsabiedrība BBC.

CWC ir pirmais starptautiskais līgums, kas aizliedz veselu ieroču klasi, norāda aģentūra AP. Konvencija aizliedz ķīmisko ieroču izstrādi, ražošanu, uzglabāšanu un pielietošanu.

OPCW darbību finansē dalībvalstis. Tās gada budžets ir vidēji 75 miljoni eiro (52 miljoni latu), bet galvenā mītne atrodas Hāgā. OPCW nodarbina aptuveni 500 cilvēkus. Pašreizējais ģenerāldirektors ir turku diplomāts Ahmets Uzumku.

Par līguma dalībvalsti gatavojas kļūt Sīrija, kurā pašlaik pie ķīmiskā bruņojuma iznīcināšanas strādā OPCW eksperti. Šī ir pirmā reize organizācijas pastāvēšanas vēsturē, kad tai savs uzdevums jāpilda kara apstākļos. Tieši Sīrija misijas dēļ OPCW pēdējā laikā ir nonākusi mediju uzmanības centrā un ieguvusi plašāku atpazīstamību.

Ķīmisko ieroču konvencijai nav pievienojusies Ziemeļkoreja, Angola, Ēģipte un Dienvidsudāna. Savukārt Izraēla un Mjanma līgumu ir parakstījušas, bet nav ratificējušas.

Savas pastāvēšanas laikā OPCW ir veikusi vairāk nekā 5000 pārbaudes 86 valstīs. Saskaņā ar statistiku, iznīcinātas ir 57 740 tonnas deklarēto ķīmisko kaujas vielu, kas ir 81,1% no kopējā daudzuma. Ķīmisko bruņojumu iznīcināt ir pabeigušas Indija, Albānija un kāda "trešā valsts", domājams, Dienvidkoreja, OPCW datus skaidro AP.

ASV ir iznīcinājušas aptuveni 90% sava ķīmiskā bruņojuma, Krievija 70%, bet Lībija 51%, liecina šogad izplatītais OPCW ziņojums.

Trīspadsmit OPCW dalībvalstis ir deklarējušas 70 ķīmisko ieroču ražošanas rūpnīcas. Visās ķīmisko ieroču ražošana ir apturēta, no tām 43 iznīcinātas pilnībā, bet 21 pārveidota miermīlīgiem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!