Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nedēļas nogalē Aleksandrs Lukašenko jau ceturto reizi kopš masu protestu sākšanās pērnā gada augustā klātienē tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Vizīte notika pēc tam, kad Lukašenko izpelnījās pasaules nosodījumu par "Ryanair" pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Minskā, lai aizturētu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču.

Tomēr, vai Putins un Lukašenko pārrunāja šo jautājumu, kā arī citus svarīgus tematus par turpmākām Baltkrievijas un Krievijas attiecībām, par abu valstu ciešāku integrāciju, un ko Maskava sagaida no Minskas par atbalstu režīmam, publiski nav zināms.

Līdzīgi kā pēc citām tikšanās reizēm medijos izskanējusī oficiālā informācija par piecas stundas ilgušajām sarunām 28. un 29. maijā Soču kūrortā ir skopa. Tika paziņots, ka Maskava pārskaitīs nākamos 500 miljonus no pavisam 1,5 miljardiem solītā aizdevuma Minskai.

Tāpat nolemts palielināt Baltkrievijas aviokompānijas "Belavia" reisu skaitu uz Krieviju, atbalstot kompāniju grūtajā brīdī, kad daudzu Eiropas valstu debesis pēc 23. maija incidenta tai ir slēgtas. Par nopietnākiem jautājumiem nekas nav zināms.

Uz skopās informācijas fona par sarunu saturu ļaudis pievērsuši uzmanību publiskotajām fotogrāfijām no abu kungu tikšanās, kurā, kā redzams, klāt bijusi arī Lukašenko atvase Nikolajs jeb vienkārši jaunākais dēls Koļa, kurš ne tikai pavada tēvu svarīgās vizītēs, bet kopā ar viņu staigā pa Minsku ar Kalašņikova triecienšauteni rokās.

Kamēr daži soctīklos pievērš uzmanību detaļām un spriež par to, kāpēc Putinam salātu bļoda pārvilkta ar plēvi vai priecājas par abu valstsvīru kopbildi pie jahtas margām, citiem rodas jautājums, kas tā ir par jahtu?

Fotogrāfija, kur Lukašenko, Putins un Nikolajs ietur maltīti pie apaļa galda, kā reiz uzņemta jahtas ēdamzālē, ļaujot noprast, ka tā nav gluži pieticīga laiviņa.

Atbildi uz šo jautājumu sniedz neatkarīgais TV kanāls "Dozdj". Tā ir 54 metrus gara Turcijā būvēta luksuss klases jahta ar nosaukumu "Čaika" ("Kaija"), ko Krievijas valdība nopirka 2011. gadā, kad Putins starp prezidentūrām bija premjerministrs. Par šīs jahtas parametriem vairāk var uzzināt smalko jahtu informācijas portālā.

"Dozdj" atzīmē, ka uz šīs pašas jahtas, domājams, notikusi Putina un Indijas premjera Narendras Modi tikšanās 2018. gadā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tas, ka Putinam nav sveša greznība, nav nekas jauns – par to ir ziņojuši žurnālisti un opozicionāri. Oficiālā Putina amatpersonas deklarācija rada iespaidu par pieticīgu dzīvi – 77 kvadrātmetru dzīvoklis, divas automašīnas "Volga", "Ņiva" un kempinga piekabe "Skif". Savukārt algā par pagājušo gadu saņemti 136 tūkstoši dolāru.

Citu ainu zīmē opozicionāri, kas ne reizi vien norādījuši, ka Putins nebūt nav pieticīgs. Nesenākās apsūdzības pret Putinu izskanēja ieslodzītā opozicionāra Alekseja Navaļnija vadītā fonda pētījumā par Putina slepeno pili Gelendžikā.

Pēc pētījuma nākšanas klajā Putinam tuvais uzņēmējs Arkādijs Rotenbergs paziņoja, ka tā patiesībā esot viņa pils.

Par Putina dzīvesveidu, kas greznībā neatpaliekot no arābu šeihiem, 2012. gadā pētījumā rakstīja vēlāk nošautais opozicionārs Boriss Ņemcovs. Starp lietām, kas vai nu pieder, vai ir Putina rīcībā ka valsts īpašums, šajā ziņojumā minēta arī Turcijā būvēta 54 metrus gara superjahta – tikai toreiz ar nosaukumu "Sirius". Jahtas vērtība pētījumā lēsta uz 37 miljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!