Foto: Publicitātes foto

Aizdomās par 13 vēstuļbumbu izsūtīšanu telekanālam CNN, augsta ranga demokrātu politiķiem, kā arī citiem, kuri tiek uzskatīti par aktīviem Trampa kritiķiem, piektdien aizturēts Cēzars Altieri Sajoks, iepriekš paziņoja ASV Federālā izmeklēšanas biroja direktors Kristofers Vrejs. Sajokam apsūdzībās par kopumā pieciem likumpārkāpumiem draudot līdz 58 gadus ilgs ieslodzījums, atklāja ASV ģenerālprokurors Džefs Sešonss.

Šonedēļ spridzekļi atklāti 13 sūtījumos, kas adresēti ASV bijušajam prezidentam Barakam Obamam, bijušajai prezidenta amata kandidātei un valsts sekretārei Hilarijai Klintonei, bijušajam viceprezidentam Džo Baidenam, Ņūdžersijas senatoram Korijam Bukeram, aktierim Robertam De Niro, bijušajam ASV nacionālās izlūkošanas direktoram Džeimsam Kleperam, kā arī telekanālam CNN.

Vēstuļbumbas izsūtītas divas nedēļas pirms ASV Kongresa vidustermiņa vēlēšanām. Par to efektivitāti līdz šim izskanējušas pretrunīgas versijas, bet noskaidrots, ka to izgatavošanā apsūdzētais 56 gadus vecais Floridas štata iedzīvotājs Sajoks strādājis automašīnu rezerves daļu veikalā, un neesot zināms, ka viņš būtu guvis izglītību vai darba pieredzi sprāgstvielu izgatavošanā.

ASV mediji kopš Sajoka vārda oficiālas izziņošanas paguvuši noskaidrot dažādus faktus par Trampa kritiķu nīdēju:

No Ņujorkas

Lai gan Sajoks aizturēts veikalā Floridas štata Planteišenā, un vīrietis dzīvojis netālu esošajā Avenčurā, kas ir Maiami piepilsēta, iespējamais vēstuļbumbu sūtītājs dzimis Ņujorkas štatā. Tomēr Floridā viņš dzīvo jau ilgstoši, par ko liecina fakts, ka viņš šajā štatā ir reģistrēts republikāņu vēlētājs, kā arī pieķerts citos mazākos noziegumos jau kopš tūkstošgades sākuma.

Ļoti aktīvi atbalsta Trampu

Tūlīt pēc Sajoka aizturēšanas drošības dienesti pārmeklēja arī viņa automašīnu, kuru drīz pēc tam pārklāja ar zilu pārsegu un aizveda. Tomēr likumsargu rosīšanos nofilmēja kāds televīzijas kanāls, kas ļāva piefiksēt auto izskatu.

Drīz internetā vairāki cilvēki publicēja bildes ar to, jo iepriekš bija Sajoka auto nobildējuši tā izskata dēļ. Aizdomās turamajam piederošā baltā busiņa sānu un aizmugurējie logi bija noklāti uzlīmēm, kurās izteikts atbalsts prezidentam Trampam, kā arī uzbrukts viņa priekšvēlēšanu cīņu konkurentei Hilarijai Klintonei un priekšgājējam Barakam Obamam.

Līdzīgiem attēliem un paziņojumiem bijuši pilni viņa nu jau slēgtie soctīklu profili. Tajos aktīvi uzbrukts Džordžam Sorosam, liberālajām idejām, Trampa kritiķiem, kā arī atbalstītas dažādas konspirāciju teorijas, galēji labējas un nacionālistiskas idejas.

Iepriekš arestēts par spridzināšanas draudiem

Pirms 16 gadiem – 2002. gadā – viņš aizturēts par draudiem "mest, novietot, uzstādīt" sprādzienbīstamu priekšmetu, atsaucoties uz publiski pieejamo informāciju no Maiami policijas departamenta, vēsta "Time". Netiek precizēts, kam tolaik izteikti draudi.

Viņš arestēts gan pēc, gan jau pirms šī gadījuma, bet par cita veida likumpārkāpumiem – izspiešanu, pierādījumu slēpšanu, narkotisko vielu glabāšanu un nelikumīgu braukšanas apliecības izmantošanu.

Seminolu iedzimtie norobežojas

Lai gan Sajoka ieraksti soctīklos liecina, ka viņš ir "lepns neiekarotās seminolu [iedzimto] cilts pārstāvis", seminolu cilts pārstāvji gan jebkādas saiknes ar viņu nolieguši. Viņi arī paziņojumā norādījuši, ka nevar apstiprināt vēstuļbumbu izsūtītāja apgalvojumus soctīklos, ka viņš iepriekš strādājis ciltij piederošajā uzņēmumā "Seminole Hard Rock Live".

"The Washington Post" izpētījis, ka "indiāņa" tēvs patiesībā ieceļojis ASV no Filipīnām un naturalizējies vien 1970. gadā. Arī medija aptaujātie nolieguši, ka viņš būtu iezemiešu izcelsmes – advokāts, kas viņu reiz aizstāvējis pr kādu citu apsūdzību, norādījis, ka tā bijusi Sajoka paša radīta identitāte, jo viņš vēlējies iederēties un vairot apkārtējo patiku pret sevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!