Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kašmirā kaujinieki pirmdien nogalinājuši trīs policistus, pastiprinot spriedzi starp vietējiem islāmticīgajiem iedzīvotājiem un Indijas varasiestādēm, tostarp policiju un ieceltajiem ciemu līderiem, raksta "Reuters".

Kaujinieki policistus nogalinājuši uzbrukumā ceļa kontrolpunktam uz ziemeļiem no Šrīnagaras lielpilsētas. Nogalināts viens vietējais tiesībsargs un divi paramilitārie Centrālo rezervistu spēku policisti. Arī piektdien līdzīgā uzbrukumā bojā gāja divi policisti.

Šomēnes aprit gads, kopš Kašmirā, ko par savu uzskata gan Pakistāna, gan Indija, faktisko kontroli turošā Indija Kašmirai atņēma autonomijas tiesības, pastiprinot reliģisku un politisku spriedzi reģionā. Vietējie iedzīvotāji uzskata, ka tādējādi hinduistu nacionālistu valdība cenšas mazināt musulmaņu tiesības, bet Ņūdeli apgalvo, ka autonomija apturēta, lai reģionu padarītu tuvāku pārējai valstij.

Tagad, gadu pēc autonomijas atņemšanas, pieaudzis uzbrukumu skaits ciemu padomju locekļiem un cita veida politiskajiem līderiem, kuri galvenokārt pārstāv premjera Narendras Modi Indijas Tautas partiju. Lai gan pirmdien noticis traģiskais uzbrukums, drošības spēki vēsta, ka šajā pašā laikā novērsta lielāka traģēdija, laikus atklājot paštaisītu spridzekli zem kāda tilta uz dienvidiem no miljona pilsētas Šrīnagaras.

Pēdējo trīs mēnešu laikā kopumā ap 1000 ciemu administratīvo līderu un citu reģiona politisko personu viņu drošības dēļ pārvietoti uz apsargātām teritorijām.

Par Kašmiras piederību konflikts starp Pakistānu un Indiju norisinās jau kopš Britu impērijas koloniālās varas atteikšanās un abu valstu dibināšanas 1947. gadā. Faktiski katra no tām kontrolē tikai daļu Kašmiras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!