Par spīti ASV aicinājumiem īstenot politiskas reformas, Kubas prezidents Fidels Kastro ceturtdien izsludinājis valsts mēroga kampaņu, kurā tiks vākti paraksti Kubas komunistiskās vienas partijas sistēmas apstiprināšanai.
Kritiķi apgalvo, ka parakstu vākšana ir tīšs mēģinājums apspiest disidentu centienus panākt mērenas iekšējās reformas un pilsonisko brīvību garantēšanu ar tautas referenduma starpniecību, kas pazīstams kā projekts "Varela".

Kastro aicināja kubiešus parakstīt petīciju ar prasību grozīt Kubas konstitūciju tā, lai sociālistiskā strādnieku valsts kļūtu "neaizskarama".

Šo kampaņu viņš sāka dienu pēc tam, kad visā Kubā notika masu demonstrācijas pret ASV prezidenta Džordža Buša prasību Kubai rīkot brīvas vēlēšanas un pāriet uz tirgus ekonomiku.

"Šis svarīgais solis tiks sperts tā, lai pilnīgi nevienam nerastos šaubas par to, ko Kubas tauta jūt un domā," televīzijas runā teica Kastro. "Miljoniem kubiešu šādi dos galīgu un pienācīgu atbildi atbrīvotājam Buša kungam, kuru neviens šeit nav aicinājis."

Kastro, kas Kubā ir pie varas kopš 1959.gada revolūcijas, paziņoja, ka paraksti no sestdienas līdz otrdienas pusdienlaikam tiks vākti 129 523 vietās visā valstī.

"[Kastro] mērķis ir apglabāt projektu "Varela"," teica cilvēktiesību aizsardzības kustības veterāns Elisardo Sančess, norādot, ka parakstu kampaņa vēlreiz apliecinās Kubas birokrātijas varu pār 11 miljoniem kubiešu.

"Vienīgais ceļš, kā uzzināt, ko cilvēki domā un vēlas, ir brīvas vēlēšanas," telefonsarunā viņš teica aģentūrai "Reuters". Pirms mēneša disidenti iesniedza Nacionālajai asamblejai petīciju ar 11 020 parakstiem, kas aicina rīkot referendumu par to, vai kubieši vēlas tādas pilsoniskās brīvības kā izteiksmes un pulcēšanās brīvību, tiesības uz savu biznesu, vēlēšanu reformu un amnestiju politiskajiem ieslodzītajiem.

Projektu "Varela" atbalsta ASV, un pagājušajā mēnesī to apstiprināja bijušais ASV prezidents Džimijs Kārters, uzturoties labas gribas vizītē Kubā.

Pirmdien sociālās organizācijas, kas atbalsta komunistisko valdību, ierosināja Nacionālajā asamblejā konstitūcijas grozījumus, lai izslēgtu jebkādas izmaiņas, kas apdraudētu sociālistisko strādnieku valsti.

Kastro aicināja trešdien notikušo demonstrāciju dalībniekus atbalstīt konstitūcijas grozījumu un vadīja vairāk nekā viena miljona cilvēku gājienu pa Havanas piejūras bulvāri garām ASV misijai.

Vienā konstitūcijas grozījumā "būtu skaidri izteikta tautas griba, ka republikas konstitūcijā noteiktā ekonomiskā, politiskā un sociālā sistēma ir neaizskarama".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!