Foto: Publicitātes attēli
Otrdien 23. aprīlī, kas Latvijā zināma kā Jurģa diena, katalāņu aktīvisti Rīgā atzīmēja Katalonijā ļoti nozīmīgos svētkus – svētā Džordi dienu, portālu "Delfi" informēja pasākuma rīkotāji.

Katalāņu nacionālā asambleja Latvijā (ANC Latvija) par godu šiem svētkiem, kas Katalonijā ir brīvdiena, ievērojot senu tradīciju, Latvijas nacionālajai bibliotēkai dāvināja rozes un grāmatas. Šis simboliskais pasākums bija pirmā ANC rīkotā akcija Latvijā.

Svētā Džordi diena radusies pēc leģendas par bruņinieku, kurš, uzvarot cīņā ar pūķi, no tā gūsta atbrīvoja skaistu jaunavu. Leģenda vēstī, ka no uzvarētā pūķa asinīm uzziedējusi tumši sarkana roze, ko Džordi dāvāja izglābtajai jaunavai.

Kopš 1456. gada rožu dāvināšanas rituāls katalāņu zemēs kļuva aizvien populārāks. 19. gadsimtā, katalāņu kultūras un nacionālās atmodas laikā šie svētki ieguva vēl plašāku nozīmi katalāņu kultūrā. Vēlāk, ap 20. gadsimta 30. gadiem sievietes sāka dāvināt vīriešiem grāmatu apmaiņā pret vīriešu dāvinātajām rozēm. Vairāk par šiem svētkiem mūsdienās var izlasīt te.

Viena no divām Latvijas nacionālajai bibliotēkai dāvinātajām grāmatām ir bijušā Katalonijas prezidenta Karlesa Pudždemona "La Crisi Catalan" ar autora novēlējumu un autogrāfu.

Rīgā rīkotā pasākuma mērķis ir popularizēt svētā Džordi dienu Latvijā un veicināt Latvijas un Katalonijas sadraudzību, skaidro ANC Latvija.

Katalonija ir autonoms Spānijas reģions, kura attiecības ar Madridi sarežģījuši pēdējo gadu neatkarības centieni, tāpēc katalāņu publiskie pasākumi ārvalstīs vērtējami kā mēģinājumi popularuzēt sevi un skaidrot savu pozīciju.

2017. gada oktobrī par spīti Madrides protestiem Katalonijā notika Spānijas centrālās valdības neatzīts un aizliegts referendums par reģiona autonomiju. Vēlāk, pamatojoties uz balsojuma rezultātiem, Katalonijas parlaments nobalsoja par reģiona neatkarības pasludināšanu.

Madride uz to reaģēja ar tiešās pārvaldes ieviešanu Katalonijā un jaunu reģionālo vēlēšanu sarīkošanu. Pret virkni katalāņu neatkarības līderu sākat tiesvedība. Tā laika Katalonijas līderis Karless Pudždemons, lai izvairītos no apcietināšanas, devās uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!