Foto: EPA/Scanpix/LETA

Katalonijas neatkarības atbalstītāji piektdien bloķējuši vienu no automaģistrālēm un desmitiem mazākas nozīmes ceļu ap Barselonu, paužot neapmierinātību ar Spānijas valdības lēmumu kārtējo kabineta sēdi nedēļas nogalē rīkot reģiona galvaspilsētā.

Katalāņu separātisti aicinājuši rīkot protestus, lai izrādītu savu nepatiku ar Spānijas premjera Pedro Sančesa lēmumu parasti Madridē notiekošo iknedēļas valdības sēdi rīkot Barselonā. Viņi norādījuši, ka tā esot provokācija.

Drošības pastiprināšanai reģionā, par ko parasti atbild Katalonijas reģionālā policija, piesaistīti simtiem policistu no Spānijas nacionālās policijas. AFP reportieri no notikumu vietas ziņo, ka sākušās policijas un protestētāju sadursmes.

Aptuveni 200 protestētāju mēģinājuši izlauzties caur policijas uzslietajām barjerām, kas norobežo kabineta sēdes norises vietu, un sākuši apmētāt kārtības sargus ar akmeņiem. Savukārt policisti, separātistu izklīdināšanai likuši lietā stekus.

Tikmēr vairāki tūkstoši separātistu pulcējušies uz miermīlīgu mītiņu pie Barselonas Francijas dzelzceļa stacijas. Virs demonstrantu galvām redzami plakāti ar prasībām "izvākt okupācijas spēkus".

Ceļu blokādes organizējusi radikālā separātistu organizācijas Republikas aizsardzības komitejas (CDR).

Savukārt Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC) aicinājusi savus atbalstītājus plkst.18.00 (plkst.19.00 pēc Latvijas laika) bloķēt Barselonas ielas ar saviem automobiļiem.

Katalonijas reģionālā policija tikmēr ziņo, ka vismaz viens demonstrants aizturēts, jo pie viņa atrasti materiāli, kurus var izmantot spridzekļu vai degbumbu izgatavošanai.

Sančess ceturtdien tikās ar Katalonijas premjerministru Kimu Torru, pēc kura abi izplatīja kopīgu paziņojumu, aicinot uz dialogu konflikta atrisināšanai par reģiona nākotni.

Katalonijas reģionālā valdība pagājušā gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Toreizējā Spānijas konservatīvā valdība nekavējoties atlaida Katalonijas valdību un parlamentu, atjaunoja reģionā tiešo Madrides pārvaldi un izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas.

Taču pagājušajā decembrī notikušajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt savu vairākumu reģionālajā parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!