Foto: EPA/Scanpix/LETA

Spānijas Katalonijas reģionā svētdien notiek vietējā parlamenta vēlēšanas, kurās valdošās separātistu partijas cer saglabāt varu (foto - vēlētāja identitātes pārbaude).

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka neviena partija neiegūs vairākumu parlamentā, kurā ir 135 vietas, tomēr pie varas varētu palikt divas separātistu partijas, kurās veido pašreizējo valdību, - "Kopā par Kataloniju" un "Katalonijas kreisie republikāņi".

Abas separātistu partijas noraidījušas iespēju sadarboties ar valstī valdošo sociālistu vietējo atzaru - Katalonijas Sociālistu partiju, kas ir pret Katalonijas neatkarību. Katalonijas sociālistu līderis ir Salvadors Ilja, kurš iemantoja popularitāti, cīnoties ar Covid-19 pandēmiju, kad bija Spānijas veselības ministrs.

Aptaujas rāda, ka vēlēšanās gatavi piedalīties apmēram 60% balsstiesīgo. Iepriekšējās Katalonijas parlamenta vēlēšanās aktivitāte bija 80%, taču šoreiz daudzi vēlētāji nolēmuši palikt mājās koronavīrusa pandēmijas dēļ.

Balsstiesības ir 5,5 miljoniem Katalonijas iedzīvotāju.

Vēlēšanas, kas ir jau piektās pēdējo desmit gadu laikā, izsludinātas gadu agrāk, nekā paredzēts, jo līdzšinējam Katalonijas premjerministram Kimam Torram, kas pārstāv katalāņu separātistus, Spānijas tiesa liegusi ieņemt publiskus amatus. Tiesa aizliedza Torram 18 mēnešus ieņemt publiskus amatus, jo priekšvēlēšanu kampaņas laikā 2019.gada aprīlī viņš nav aizvācis no sabiedriskajām ēkām katalāņu separātistu simbolus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!