Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Katalonijas separātistu partiju domstarpību rezultātā Katalonijas valdība otrdien palikusi mazākumā reģiona parlamentā, kas raisījis šaubas par kabineta stabilitāti.

Katalāņu separātistu partija Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC) un bijušā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona vadītā labēji centriskā apvienība "Kopā par Kataloniju" nespēja vienoties, kā reaģēt uz tiesas lēmumu apturēt deputātu pilnvaras sešiem katalāņu politiķiem, kuri tika aizturēti vai devās trimdā saistībā ar Katalonijā pērn notikušo neatkarības referendumu.

ERC nosauca aizvietotājus diviem saviem politiķiem, kuru deputātu pilnvaras tiesa apturējusi, bet "Kopā par Kataloniju" noraidīja tiesas lēmumu un gribēja, lai tās četri deputāti, tostarp Pudždemons, saglabā balsstiesības reģionālajā parlamentā.

Pēc spriedzes vairāku mēnešu garumā ERC otrdien pievienojās opozīcijai, lai atturētu minētos četrus "Kopā par Kataloniju" politiķus no balsošanas. Taču līdz ar šo četru deputātu zaudēšanu separātistu kontrolēto vietu skaits parlamentā sarucis līdz 61 no 135 vietām.

Tas ir ass kontrasts salīdzinot ar 70 vietām, ko separātistu partijas izcīnīja vēlēšanās decembrī. Taču drīz pēc tam partiju vidū sākās šķelšanās.

Vispirms savu atbalstu atsauca nelielā galēji kreisā partija "Tautas vienotības kandidāti" (CUP), kurai ir četras deputātu vietas. Pēc tam viens no Spāniju pametušajiem deputātiem atteicās deleģēt savu balsi, lai gan pats parlamenta balsojumos piedalīties nevarēja. Tomēr "Kopā par Kataloniju" otrdien attiecās aizvietot minētos četrus deputātus, kuru pilnvaras tiesa ir apturējusi.

Katalonijas opozīcijā izskanējuši aicinājumi pēc jaunām vēlēšanām, kas raisa bažas par premjera Kima Torras valdības stabilitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!