Foto: AFP/Scanpix

Katalonijas parlaments svētdien vēlu vakarā par jauno reģionālo prezidentu ievēlēja bijušo žurnālistu, Žironas mēru un neatkarību atbalstošo municipalitāšu apvienības vadītāju Karlesu Pudždemonu.

Viņa kandidatūru atbalstīja 70 deputāti, pret to balsoja 63, bet divi parlamenta locekļi no balsošanas atturējās.

53 gadus vecais Pudždemons jau no agras jaunības ir dedzīgs neatkarības piekritējs, kamēr viņa priekštecis Artūrs Mass sākotnēji tikai vēlējās sarunu ceļā panākt Katalonijai lielāku autonomiju. Savā runā pirms balsojuma Pudždemons solīja aktīvi virzīt Kataloniju uz neatkarību, izveidojot Katalonijas centrālo banku, nodokļu pārvaldi un sociālās drošības pārvaldi.

Jaunievēlētais prezidents norādīja, ka viņa valdības darba kārtībā būs sarunas ar Spānijas valsti, kā arī Eiropas un starptautiskie jautājumi.

Tikmēr Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs paziņojis, ka neļaus Katalonijai spert separātiskus soļus un šajā sakarā jau devis zināmus rīkojumus, par kuriem viņš sīkāk nav izteicies. "Spānija ir brīva Eiropas valsts, saliedēta, moderna demokrātija. Mēs esam noskaņoti aizstāvēt šīs vērtības, ko esam kopīgi sasnieguši," viņš piebildis.

Jau ziņots, ka Masa vadītā separātistu koalīcija "Kopā par Jā!" ("Junts pel Si" - JS) sestdien beidzot panāca vienošanos ar galēji kreiso partiju "Tautas vienotības kandidāti" (CUP), kura gan arī iestājas par Katalonijas neatkarību, bet atteicās atbalstīt Masa atkārtotu apstiprināšanu premjera amatā, iebilstot pret viņa īstenoto taupības politiku un viņa vadītās centriski labējās partijas "Katalonijas Demokrātiskā konverģence" (CDC) saistību ar pēdējā laika korupcijas skandāliem.

Mass preses konferencē paziņoja, ka saskaņā ar panākto JS un CUP vienošanos atsaucis savu kandidatūru uz reģionālās valdības vadītāja amatu.

Reģiona prezidents bija jāievēl līdz svētdienas pusnaktij, citādi Katalonijā nāktos izsludināt jaunas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!