Foto: AFP/Scanpix/LETA

Katalonijas ekspremjers Karless Pudždemons, kurš, vairoties no Spānijas varasiestādēm, dzīvo trimdā Beļģijā, grasās balotēties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, lai turpinātu cīņu par Katalonijas neatkarību, svētdien paziņoja Katalonijas administrācijas pārstāve Elza Artadi.

26. maijā gaidāmajās vēlēšanās viņš startēs kā saraksta "Kopā par Kataloniju" pirmais numurs.

"Ir pienācis laiks spert vēl vienu soli, lai internacionalizētu Katalonijas tiesības uz pašnoteikšanos," pēc Katalonijas Eiropeiskās demokrātijas partijas (PDeCat) valdes sēdes tviterī pavēstīja Pudždemons.

Valdes sēdē arī pieņemts lēmums Spānijas parlamenta vēlēšanās 28.aprīlī, kā arī EP un vietējo varas institūciju vēlēšanās startēt kopā ar bezpartejiskajiem reģiona neatkarības atbalstītājiem.

Katalonijas valdība 2017. gada 1. oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!