Foto: Reuters/Scanpix

Katalonijas reģiona premjerministrs Karless Pudždemons piektdien paziņoja, ka 1. oktobrī tiks rīkots referendums par reģiona neatkarību no Spānijas, metot izaicinājumu Madridei, kas ir noraidījusi šādu iespēju.

Viņš arī atklāja gaidāmā referenduma jautājumu. "Vai jūs vēlaties, lai Katalonija kļūtu par neatkarīgu valsti republikas formā," būšot jautāts biļetenā.

Katalonijas neatkarības centieni ir ievērojami sarežģījuši attiecības starp centrālo un reģionālo valdību. Katalonijas separātiski noskaņotie politiķi gadiem centušies iegūt Madrides atļauju rīkot referendumu par reģiona neatkarību. Viņi arī pieļāvuši iespēju rīkot referendumu bez Madrides atļaujas.

Spānijas valdība savukārt ir paziņojusi, ka nevar pieļaut neatkarības referenduma organizēšanu, jo tas būtu pretrunā ar konstitūciju.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka 48,5% katalāņu iestājas pret reģiona neatkarība, savukārt 44,3% to atbalsta. Tomēr gandrīz trīs ceturtdaļas aptaujāto atbalsta referenduma rīkošanu.

Nesaistošā referendumā 2014. gadā vairāk nekā 80% nobalsojušo atbalstīja Katalonijas neatkarību, lai arī kopumā referendumā piedalījās tikai 2,3 miljoni no 6,3 miljoniem balsstiesīgo katalāņu.

Spānijas Konstitucionālā tiesa referenduma rīkošanu pēc tam atzina par nelikumīgu. Bijušajam Katalonijas premjerministram Arturam Masam par referenduma rīkošanu uz diviem gadiem aizliegts ieņemt valsts amatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!