Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai gan svētdien notikušajās Katalonijas reģionālā parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvuši sociālisti, savu vairākumu nostiprinājuši katalāņu separātisti, liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc 99% biļetenu saskaitīšanas, Spānijas premjerministra Pedro Sančesa vadītā Spānijas Sociālistiskā strādnieku partija (PSOE) ieguvusi 23% balsu un attiecīgi 33 no 135 deputātu vietām.

Tajā pašā laikā trīs separātistu partijas, kuras līdz šim reģionālajā parlamentā bija pārstāvētas ar 70 deputātiem, kopā izcīnījušas 74 vietas.

Lai mazinātu risku inficēties ar jauno koronavīrusu, vēlēšanu iecirkņi bija ierīkoti tādās plašās telpās kā tirgus paviljoni, Barselonas futbola stadions vai Tarragonas vēršu cīņu manēža.

Vēlētājiem bija obligāti jāvalkā sejas aizsargmaskas un, stāvot rindā pie vēlēšanu iecirkņiem, jāievēro savstarpējā distance.

Pēdējā balsošanas stundā, kas bija rezervēta ar Covid-19 inficētajiem vēlētājiem, vēlēšanu iecirkņu personālam nācās uzvilkt aizsargtērpus.

Neskatoties uz šiem drošības pasākumiem, vēlētāju aktivitāte bija rekordzema.

Pie balsošanas urnām devāt tikai 54,4% no 5,5 miljoniem balsstiesīgo, kamēr iepriekšējās vēlēšanās nobalsojušo skaits sasniedz gandrīz 80%.

Reģionālā valdība mēģināja vēlēšanas pandēmijas dēļ atlikt līdz maijam, taču tiesas bloķēja tās centienus.

Kā PSOE saraksta pirmais numurs vēlēšanās startēja līdzšinējais Spānijas veselības ministrs Salvadors Ilja, jo Sančess cerēja, ka viņa popularitāte, kuru tas guvis apkarojot pandēmiju, vairos atbalstu sociālistiem, kas ļaus likvidēt separātistu vairākumu reģionālajā parlamentā.

Lai gan separātistu partiju starpā valda asas domstarpības par turpmāko stratēģiju pēc neveiksmīgā mēģinājuma pasludināt neatkarību 2017. gadā, tām pirmo reizi izdevies kopā izcīnīt vairāk nekā 50% balsu.

Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC) izcīnījuši 33 vietas, labēji centriskā koalīcija "Kopā par Kataloniju" (JxCat) – 32 mandātus, bet radikāli kreisā partija "Tautas vienotie kandidāti" (CUP) - deviņas vietas.

Tādējādi vislielākās izredzes kļūt par Katalonijas reģionālās valdības nākamo vadītāju ir 38 gadus vecajam ERC kandidātam Peram Aragonesam.

Līdz šim Katalonijā pie varas atradās koalīcija kuru veidoja JxCat, kas uztur ar Madridi konfrontējošu nostāju, un ERC, kura izrāda gatavību uz dialogu un Spānijas parlamentā nodrošina atbalstu Sančesa mazākuma valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!