Katalonijas reģionālais parlaments pirmdien nobalsojis par oficiālu atdalīšanās procesa uzsākšanu no Spānijas.

Par rezolūciju, kas paredz līdz 2017.gadam izveidot neatkarīgu Katalonijas valsti, nobalsoja visi 72 deputāti, kas pārstāv partijas, kuras iestājas par neatkarību. Pārējie 63 deputāti balsoja pret rezolūcijas apstiprināšanu.

Kā ziņots, Artūra Masa vadītā koalīcija "Kopā par Jā!" ("Junts pel Si" - JS) un nelielā kreiso ekstrēmistu partija "Tautas vienotības kandidāti" (CUP), kas arī iestājas par atdalīšanos no Spānijas, septembrī notikušajās reģionālā parlamenta vēlēšanās kopā ieguva 72 no 135 deputātu vietām, tādējādi nodrošinot absolūto vairākumu.

Lai gan pirmdien apstiprinātā rezolūcija nav iecerēta kā tiesiski saistošs dokuments, tā aicina likumdevējus 30 dienu laikā sākt izstrādāt nepieciešamos likumdošanas aktus patstāvīgas sociālās drošības sistēmas un valsts kases izveidošanai, paredzot, ka secesijas process 18 mēnešu laikā noslēgsies ar neatkarīgas Katalonijas valsts pasludināšanu.

Tikmēr Madrides centrālā valdība brīdinājusi, ka gadījumā, ja Katalonijas parlaments rezolūciju apstiprinās, tā nekavējoties vērsīsies Konstitucionālajā tiesā, pieprasot to atcelt.
Ja tiesa valdības prasību pieņems izskatīšanai, kas arī ir sagaidāms, Katalonijas parlamenta rezolūcijas darbība tiks automātiski apturēta.

Tomēr kataloņu separātisti, paredzot šādu attīstības scenāriju, deklarācijā iekļāvuši arī klauzulu, kas nosaka, ka secesijas process nav pakļauts Spānijas institūciju, tostarp Konstitucionālās tiesas, kontrolei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!