Foto: AFP/Scanpix/LETA

Katalonijas premjerministram Kimam Torram pirmdien Barselonā jāstājas tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām par "nepakļaušanos", jo viņa valdība bija atteikusies novākt no sabiedriskajām ēkām separātistu simbolus.

Prokuratūra aicinājusi Torru atzīt par nepiemērotu valsts amata ieņemšanai uz 20 mēnešiem, un tas nozīmētu, ka viņš nevarēs atrasties pārtikušā reģiona premjera amatā.

Saistībā ar 2017. gada Katalonijas neatkarības referendumu Spānijas Augstākā tiesa 14. oktobrī deviņiem Katalonijas separātistu līderiem piesprieda bargus cietumsodus, ar to reģionā izraisot vērienīgus protestus, kas dažkārt pārauga vardarbībā.

Martā Spānijas vēlēšanu varasiestādes pieprasīja, lai Torra noņem no sabiedriskajām ēkām separātistu simbolus, prasību skaidrojot ar nepieciešamību ievērot nosacījumu par institucionālo neitralitāti pirms aprīļa parlamenta vēlēšanām.

Varasiestādes konkrēti iebilda pret plakātu ar saukli "Brīvību politiskajiem cietumniekiem un trimdiniekiem!", kas līdz ar dzeltenās lentes attēlu, paužot atbalstu apcietinātajiem katalāņu neatkarības kustības līderiem, bija izvietots pie valdības galvenās mītnes.

Katalonijas valdība ignorēja divus termiņus, kas bija noteikti plakāta novākšanai, un prasībai pakļāvās tikai pirms plānotās policijas iejaukšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!