Foto: AFP/Scanpix
Katalonijas separātisti aicina Spānijas karali Felipi VI kļūt par vidutāju strīdā ar centrālo valdību Madridē pirms oktobra sākumā plānotā referenduma par reģiona neatkarību, piektdien ziņoja Spānijas mediji.

Katalāņu separātisti vēstulē aicināja "sākt dialogu bez priekšnosacījumiem", lai vienošanos varētu panākt vēl pirms referenduma. Barselonas kreisi noskaņotā mēre Ada Kolau apstiprināja vēstules eksistenci un norādīja, ka tās kopija ir nosūtīta arī Spānijas premjerministram Marjano Rahojam. "Nepieciešams politisks risinājums," Koalu paziņoja radio "Catalunya Radio".

Viņa uzsvēra, ka Rahojam nav iespēju "noraidīt dialogu". Katalonijas valdība ceturtdien sāka referenduma kampaņu, rīkojot mītiņu Taragonas pilsētā. "Vai tiešām kāds nopietni tic, ka mēs 1.oktobrī nebalsosim?" Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons jautāja tūkstošiem sanākušo atbalstītāju. "Mēs balsosim! Mēs balsosim!" skandēja pūlis.

Pirmdien, 11. septembrī, Katalonijas neatkarības atbalstam Barselonas ielās izgāja miljons cilvēku. Jau vēstīts, ka Katalonijas reģionālais parlaments 6. septembrī pieņēma likumu, kas sagatavos ceļu referenduma rīkošanai par reģiona neatkarību no Spānijas 1. oktobrī.

Spānijas Konstitucionālā tiesa ir apturējusi šī likuma darbību, tomēr Katalonijas valdība ir solījusi referendumu rīkot jebkurā gadījumā. Savukārt Spānijas valdība paziņojusi, ka nevar pieļaut neatkarības referenduma organizēšanu, jo tas būtu pretrunā ar konstitūciju.

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons paziņojis, ka pēc referenduma, ja tauta nobalsos par atdalīšanos no Spānijas, Katalonija pasludinās neatkarību pāris dienu laikā. Turpretī, ja uzvarēs "nē" nometne, tiks rīkotas jaunas reģionālās vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!