Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Katara sadarbojas ar talibiem, lai pēc iespējas ātrāk atvērtu Kabulas lidostu, atsaucoties uz Persijas līča valsts ārlietu ministra teikto, raksta "Al Jazeera".

"Mēs ļoti smagi strādājam [un] mēs ceram, ka varēsim to [lidostu] izmantot pēc iespējas ātrāk (..) Cerams, ka tuvākajās dienās mēs dzirdēsim dažas labas ziņas," izteicās Muhameds al Tanī.

Lidosta tika bojāta laikā, kad ASV no Kabulas lidostas evakuēja vairāk nekā 100 000 cilvēku. Pēdējie amerikāņu karavīri aizbrauca 31. augustā - ASV prezidenta Džo Baidena noteiktajā termiņā.

Savukārt portāls "Daily Mail" trešdien ziņoja, ka Kabulā nolaidusies Kataras lidmašīna, uz kuras atradies tehniskais personāls. Ar šo lidmašīnu ieradušies eksperti, lai palīdzētu talibiem sākt lidostas darbību, sacīja kāds avots.

Katara nosūtīja savus ekspertus pēc "Taliban" pieprasījuma, piebilda avots, taču galīgā vienošanās par to, kādu palīdzību viņi var sniegt, vēl nav panākta.

Ārvalstu diplomātu, pilsoņu un afgāņu evakuācija no Kabulas lidostas sākās 14. un 15. augustā, kad Afganistānas galvaspilsētā iegāja grupējuma "Taliban" kaujinieki. Baidoties no islāmistu zvērībām, tūkstošiem cilvēku devās uz ASV karavīru apsargāto lidostu, izraisot tur haosu.

"Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!