Foto: AFP/Scanpix

Kataras emīrs Hamads bin Halifa al Thani ir oficiāli nodevis varu savam dēlam un troņmantniekam Tamimam bin Hamadam al Thani, vēsta raidsabiedrība BBC.

Baumas, ka 33 gadus vecais kroņprincis stāsies 61 gadu vecā tēva vietā, klīdušas jau vairākas dienas. Emīrs par savu lēmumu paziņojis pirmdien.

"Es pasludinu varas nodošanu šeiham Tamimam bin Hamadam al Thani," Kataras televīzijā paziņoja emīrs, norādot, ka lēmums paver ceļu jaunajai paaudzei.

Sagaidāms, ka pārmaiņas varētu notikt arī valdībā, kur amatos varētu stāties jaunāki ministri, norāda raidsabiedrība BBC.

Al Thani ģimene Katarā valda gandrīz 150 gadus. Šeihs Hamads par Kataras emīru kļuva 1995. gadā, kad ar armijas, valdības un kaimiņvalstu palīdzību no troņa gāza savu tēvu Halifu.

Kopš tā laika emīrs ir ieviesis liberālas politiskās un ekonomiskās reformas, un padarījis Kataru par nozīmīgu reģionālās diplomātijas spēlētāju.

Analītiķi uzskata, ka Lielbritānijā skolotais šeihs Tamims, kurš ir armijas galvenā komandiera vietnieks, diez vai atkāpsies no sava tēva sāktās politikas, skaidro BBC.

Sagaidāms, ka starptautiskajā politikā Katara turpinās uzturēt ciešās saites ar Rietumiem, kā arī paudīs savu nostāju Sīrijas pilsoņu kara jautājumā. Jaunais emīrs manto saspīlētās attiecības ar tādam Persija līča valstīm kā Bahreinu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), kuras ir dusmīgas par Katras tuvību ar reģionā ietekmīgo islāmistu kustību "Musulmanu brālība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!