Katoļu grupas no Eiropas līdz Amerikai piektdien publicējušas atklātu vēstuli, aicinot pāvestu Benediktu XVI mainīt Vatikāna nostāju attiecībā pret kontracepciju.
Avīzē "Corriere della Sera" publicēto vēstuli parakstījušas aptuveni 60 organizācijas, un tā parādījusies iepriekšējā pāvesta Jāņa Pāvila II enciklikas "Humanae vitae" par dzimstības kontroli 40.gadadienā.

Katoļu disidentu organizācijas no vairākām valstīm, tostarp Lielbritānijas, Brazīlijas, Kanādas, Francijas un ASV, norāda, ka Romas katoļu baznīcas izteiktajam nosodījumam par mākslīgo dzimstības kontroli bijušas katastrofālas sekas.

Pēc viņu teiktā, no doktrīnas visvairāk cieš pasaules visnabadzīgākie un vājākie, bet katoļiem būtu jābūt spējīgiem "plānot savu ģimenes dzīvi ar pārliecību un tīru sirdsapziņu".

Vēstulē kritizēta Vatikāna nostāja, kura "apdraud sieviešu dzīvības un miljoniem cilvēku rada risku inficēties ar AIDS vīrusu".

Viņi norāda, ka baznīcas nostājas ietekme bijusi "katastrofāla dienvidu puslodē, kur katoļu vadībai ir ievērojama ietekme uz ģimenes plānošanas politiku".

Mērķis ar enciklikas palīdzību pārliecināt katoļus izvairīties no modernām kontracepcijas metodēm ir "absolūti nesasniegts", teikts vēstulē.

2006.gadā, kad pieauga reliģisko grupu spiediens, Vatikāns noliedza, ka būtu gatavs mīkstināt savu nostāju attiecībā uz prezervatīvu lietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!