Foto: AFP/Scanpix/LETA
Zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka daudziem Covid-19 slimniekiem palielinās risks saslimt ar garīgām kaitēm – plaša mēroga pētījumā secināts , ka 20% pacientu 90 dienu laikā diagnosticēta kāda psihiatriska problēma, ziņo aģentūra "Reuters".

Visbiežāk Covid-19 pārvarējušajiem pacientiem diagnosticētas tādas problēmas kā depresija, bezmiegs un trauksme, tāpat pētnieki atklāja, ka šiem cilvēkiem ir ievērojami lielāks demences risks.

Viens no pētījuma autoriem, britu Oksfordas Universitātes psihiatrijas profesors Pauls Harisons, uzsver, ka ārstiem un zinātniekiem visā pasaulē steidzami jāizpēta šo problēmu cēloņi un jāidentificē pēc Covid-19 iegūto garīgo slimību ārstēšanas metodes.

Viņš papildina, ka, visticamāk, Covid-19 izslimojušo cilvēku skaits, kuriem radušās garīgās veselības problēmas, patiesībā varētu būt vēl lielāks, nekā atklāts pētījumā.

Pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā "The Lancet Psychiatry", analizēti elektroniski saglabāti medicīniskie dati par 69 miljoniem amerikāņu, tostarp vairāk nekā 62 tūkstošiem Covid-19 slimnieku.

Trīs mēnešu laikā kopš pozitīva Covid-19 testa, vienam no pieciem izdzīvojušajiem slimniekiem pirmo reizi diagnosticēta trauksme, depresija vai bezmiegs. Tas ir aptuveni divas reizes biežāk, nekā citām pacientu grupām tajā pašā laika periodā.

Pētījumā arī atklāts, ka cilvēkiem ar iepriekš diagnosticētām garīgajām slimībām Covid-19 diagnosticēts par 65% biežāk nekā tiem, kam tādas problēmas nav bijušas.

Garīgās veselības speciālisti komentē, ka pētījums stiprina liecības par to, ka Covid-19 var ietekmēt arī smadzenes un prātu, palielinot garīgu saslimšanu risku.

Domājams, tas saistīts gan ar psiholoģiskā stresa faktoru, ko izraisa visa pandēmija, kā arī slimības fiziskā ietekme uz ķermeni, skaidro Londonas Koledžas universitātes psihiatrs Maikls Blumfelds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!