Telefoni, datori, elektroniskās iekārtas un automašīnas – nekas mūsdienās vairs neiztiek bez sarežģītas elektronikas jeb dažādām mikroshēmām (pusvadītājiem) un mikročipiem, un šajā jomā Taivānai globāli ir milzīga loma – salu valsts ir lielākā pusvadītāju piegādātāja pasaulē. No Taivānas elektronikas ir atkarīgi ne vien Rietumu, bet arī Ķīnas ražotāji. Daudziem tas liek domāt, ka karš Taivānā nav iespējams, turpretī citi, tieši pretēji, to uzskata par vēl vienu faktoru, kas Pekinai domu par valsts pakļaušanu padara īpaši vilinošu.

Par to, kā Ukrainas karš aktualizē Taivānas drošības jautajumu uz pieaugošo Pekinas draudu fona, rakstījām pirmajā reportāžā no Taivānas šeit.

Dārgie pusvadītāji


"Taivāna ir labākais pusvadītāju ražotājs pasaulē," stāsta kompānijas "Macronix International" dibinātājs un vadītājs Mins Vu (attēlā zemāk). 74 gadus vecais vīrs, kura ģimene no Ķīnas uz Taivānu pārcēlusies pilsoņu kara laikā, kad Mins vēl bija dažus mēnešus vecs, rāda uz vairākiem stikla slāņiem attēlotu sarežģītu atmiņas čipa shēmu. Pats čips ir vien 1,2 x 1,7 milimetrus liels un stendā izskatās kā mazs punktiņš.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!