Burundi prezidents Pjērs Nkurunziza trešdien piedraudējis, ka karos pret Āfrikas Savienības miera uzturēšanas spēkiem, ja tie ievedīs karavīrus politiskās krīzes un vardarbības pārņemtajā valstī, vēsta aģentūra "Reuters".

Āfrikas Savienības valstis decembrī paziņoja, ka ir gatavas nosūtīt 5000 karavīru civiliedzīvotāju aizsardzībai mēnešiem ilgstošās vardarbības skartajā valstī, pirmo reizi izmantojot iespēju ievest spēkus savienības dalībvalstī bez tās piekrišanas.

Foto: Reuters/Scanpix

"Ikkatram ir jārespektē Burundi robežas," Nkurunziza komentāru pārraidīja valsts radio. "Gadījumā, ja viņi pārkāps šos principus, viņi būs uzbrukuši valstij, un katrs burundietis celsies cīņai pret viņiem. Valstij būs uzbrukts un viņa atbildēs," brīdinājis prezidents.

Citas valdības amatpersonas jau iepriekš ir norādījušas, ka miera uzturētāju ierašanās bez Bužumburas piekrišanas būtu Burundi suverenitātes pārkāpums.

Politiskā krīze un nemieri Burundi sākās aprīlī, kad prezidents Nkurunziza paziņoja par pretendēšanu uz trešo prezidentūras termiņu. Tas izraisīja ielu sadursmes, neizdevušos valsts apvērsumu un nemierus.

Aktīvisti ziņo, ka ir gājuši bojā vairāk nekā 240 cilvēki. Vismaz 220 000 cilvēku ir aizbēguši no vardarbības pārņemtās valsts.

Foto: AFP/Scanpix

Vairums Burundi iedzīvotāju pieder hutu etniskajai grupai, bet minoritāte ir tutsi iedzīvotāji. Opozīcija uzskata, ka bijušajam hutu nemierniekam Pjēram Nkurunzizam, kurš pie varas nāca pēc pilsoņu kara beigām 2005. gadā, ir laiks pamest amatu.

Foto: Reuters/Scanpix

Opozīcija, kura aicina cilvēkus uz protestiem, arī norāda, ka valsts konstitūcija aizliedz prezidentam pretendēt uz vairāk nekā diviem termiņiem pēc kārtas. Tikmēr Nkurunzizas sabiedrotie apgalvo, ka viņa pirmais prezidentūras termiņš neskaitās, jo toreiz viņu iecēla parlaments, nevis ievēlēja tauta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!