Aptuveni nedēļas laikā, kopš uzsākta visaptveroša operācija teroristu orgnizācijas "Daesh" ieņemtās pilsētas Mosulas atkarošanai, nogalināti jau vismaz 2000 džihādistu, paziņojuši Irākas armijas pārstāvji.

Irākas armija, Irānas atbalstītās šiītu brigādes, Kurdistānas pešmerga un Rietumvalstu speciālo uzdevumu vienības ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa atbalstu kopš 17. oktobra no islāmistu kaujiniekiem atkarojuši plašas teritorijas uz ziemeļiem, austrumiem un dienvidiem no pilsētas.

Līdz šim no pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" ap Musulu esošajā Ninīves reģionā atkaroti desmitiem ciemu un pilsētu. Šonedēļ Irākas armijas 8. brigāde ziņoja, ka sasniegusi pilsētas robežu no austrumu puses un uzsāka iesaistījās kaujās tās dzīvojamajos rajonos.

Pilsētas pievārti sasnieguši arī Kurdu pešmergas spēki, kuri gan, ņemot vērā vienošanos, pašā pilsētā iekšā neies. Viņi turpina no "Daesh" atkarot tās apkārtnes ciemus un pilsētas, kā arī nostiprināt jau ieņemtās pozīcijas (video redzams "Daesh" uzbrukums pešmergas pozīcijām ar mīnmetēju).

Eksperti uzskata, ka drīzumā džihādisti pametīs savas izkliedētās pozīcijas pilsētas pievārtē un pieguļošajās pilsētās, lai pārietu uz iepriekš sagatavotām pozīcijām pilsētas blīvi apdzīvotajos rajonos, kuros civiliedzīvotājus varēs izmantot kā dzīvo vairogu. Paredzams, ka šī iemesla dēļ kauja par Mosulu, kurā līdz šim strauji atkarotas lielas teritorijas, varētu ieilgt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!