Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lībijas ANO atbalstītā valdība paziņojusi, ka kaujās Tripoles pievērtē gājis bojā 21 un ievainoti 27 cilvēki, vēsta raidsabiedrība BBC. Galvaspilsētu mēģina ieņemt no valsts austrumiem ieradušies ģenerāļa Halifa Haftara spēki.

Starp bojāgājušajiem ir sestdien nogalināts Sarkanā Krusta ārsts. Savukārt ģenerāļa Halifa spēki paziņojuši par 14 zaudētiem saviem karavīriem.

Lībijā nestabila politikā situācija un vardarbība turpinās kopš 2011. gada, kad tika gāzts un nogalināts ilgus gadus valdījušais diktators Muamars Kadafi.

Valsts austrumu daļu kontrolējošā ģenerāļa Haftara spēki – tā sauktā Lībijas Nacionālā armija (LNA) – kopš ceturtdienas izvērš uzbrukumu no dienvidiem un rietumiem galvaspilsētai, kurā bāzējas ANO atbalstītā Lībijas nacionālas vienotības valdība. Šī valdība izveidota sarunu procesā 2015. gadā, taču nav spējusi iegūt kontroli pār visu teritoriju.

Drošības situācijas pasliktināšanās dēļ ārvalstis no Lībijas sākušas evakuēt savus darbiniekus. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ir aicinājis nekavējoties apturēt kaujas un uzsākt sarunas.

Tripoles valdības premjers Fajezs al Serrajs apsūdzējis ģenerāli Halifu par valsts apvērsuma mēģinājumu un brīdina, ka nemiernieki tiks sagaidīti ar spēku.

ANO paziņojusi, ka tās aicinājumi pēc humānā pamiera tiek ignorēti un palīdzības sniedzējiem nav iespējas piekļūt kauju skartajām vietām.

Tikmēr ANO Drošības padomē Krievija svētdien izmantojusi savas pastāvīgās locekles veto tiesības, lai bloķētu paziņojumu, kurā Halifa spēkiem pieprasīts apturēt uzbrukumu Tripolei, vēsta aģentūra AFP. Maskava uzstājusi, ka paziņojumā apturēt kaujas būtu jāpieprasa visām karojošajām pusēm, nevis tikai uzbrūkošajiem Haftara spēkiem.

No daudzajiem kaujinieku grupējumiem, kas Lībijā darbojās pēc Kadafi gāšanas, vairums ir pievienojušies vai nu Tripolē bāzētās ANO atbalstītās valdības spēkiem, vai ģenerāla Haftara LNA.

Stingri pret islāmistiem noskaņoto ģenerāli Haftaru atbalsta Ēģipte, Apvienotie Arābu Emirāti un Krievija.

Haftars 1969. gadā palīdzēja pie varas nokļūt Muamaram Kadafi, taču vēlāk viņu ceļi šķīrās un Haftars devās trimdā uz ASV. Lībijā viņš atgriezās 2011. gada, kad sākās sacelšanās pret Kadafi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!