Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidsudānas nemiernieki otrdien sākuši uzbrukumu stratēģiski svarīgajai Boras pilsētai, pār kuru kontroli valdības spēki atguva tikai pagājušajā nedēļā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kauja sākusies rītausmā netālu no ANO kompleksa, informē organizācijas pārstāvji. To, ka notiek „liela kauja", apstiprina arī Dienvidsudānas armija.

Sadursmes sākušās tikai dažas stundas pirms iztek termiņš Austrumāfrikas valstu līderu piedāvātā pamiera pieņemšanas laikam, kam piekritusi Dienvidsudānas valdība. Ugandas prezidents ir piedraudējis nemierniekiem ar militāru rīcību, ja tie līdz otrdienas vakaram nepiekritīs pamieram un nesāks sarunas.

Nemiernieku līderis Rieks Mačars kā sarunu priekšnosacījumu ir pieprasījis visu savu apcietināto politisko sabiedroto atbrīvošanu. Tam nepiekrīt valsts prezidents Salva Kīrs.

Vēlāk otrdien nemiernieku līderis paziņoja, ka Bora ir viņa spēku rokās un ka viņš piekrīt sarunām, ziņo BBC.

Valstī notiek cīņa par varu - spriedze ir augsta kopš jūlijā prezidents Salva Kīrs atlaida valdību un savu vietnieku Mačaru, kurš paziņoja, ka gribētu kandidēt 2015. gada prezidenta vēlēšanās. Kaujas starp politiskajiem konkurentiem sākās pirms vairāk nekā divām nedēļām galvaspilsētā Džūbā.

ANO uzskata, ka nemiernieku spēkus veido Mačaram lojālie karavīri un cilšu kaujinieki, kas pazīstami kā „baltā armija" (pateicoties gaišiem pelniem, ko tie klāj uz ķermeņa kā kara krāsojumu).

Tikmēr pats Mačars noliedz, ka viņam būtu kāds sakars ar „balto armiju".

Kopš nemieru sākumā bojā Dienvidsudānā ir gājuši vismaz 1000 cilvēku, bet vairāk nekā 100 000 ir pametuši mājas.

ANO Drošības padome pagājušajā nedēļā vienojās dubultot Dienvidsudānā izvietoto miera uzturētāju skaitu līdz 12 500 vīru. Vienlaikus Drošības padome pieprasīja, lai tiktu izbeigta bruņotā konfrontācija starp prezidentam Salvam Kīram un bijušajam viceprezidentam Riekam Mačaram lojāliem formējumiem.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns aicinājis Kīru un Mačaru rast politisku krīzes atrisinājumu. Arī ASV un Lielbritānija mudinājušas pārtraukt cīņas, bet Āfrikas valstis sākušas diplomātiskas sarunas.

ANO bažījas, ka cīņa starp Kīru un Mačaru var pāraugt plašākā etniskā konfliktā, jo abi ir divu dažādu Dienvidsudānas tautu piederīgie. Kīrs ir dinku tautas, bet Mačars - nueru tautas pārstāvis.

Dienvidsudāna par neatkarīgu valsti kļuva 2011. gadā, kad pēc gadu desmitiem ilgušiem konfliktiem atdalījās no Sudānas. Ar naftu bagātajā valstī darbojas dažādas bruņotas grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!