Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kaujās par Lībijas galvaspilsētu Tripoli, kas noris divām Lībijas konkurējošajām valdībām lojālo bruņoto grupējumu starpā, šomēnes dzīvību zaudējuši 205 cilvēki, pavēstīja Pasaules Veselības organizācija (PVO), vienlaikus solot ievainoto aprūpei norīkot medicīnas speciālistus, arī ķirurgus.

Ievainoto skaits sasniedzis 913. Nav zināms cik daudz nogalināto vidū ir civilisti.

Sadursmju dēļ pārvietoti vairāk nekā 25 000 cilvēku, liecina ANO aplēses.

Lībijas austrumos Tubrukā bāzētajai valdībai lojālās Lībijas Nacionālās armijas komandieris maršals Halīfa Haftars 4. aprīlī paziņoja, ka tiek sākts uzbrukums Tripoles ieņemšanai, kur bāzējas konkurējošā ANO atbalstītā valdība un vairāki kaujinieku grupējumi.

Haftara bruņotie spēki ceturtdien paziņoja, ka Lībija dienvidos atkarojuši Tamanhintas gaisa spēku bāzi, kuru bija ieņēmis ar Tripoles valdību saistīts grupējums.

Bāze atrodas netālu no dienviddaļas pilsētas Sebhas, un tai ir stratēģiska nozīme, lai kontrolētu Lībijas dienvidu reģionu, ko Haftara spēki ieņēma šogad vēl pirms uzbrukuma Tripolei.

Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītas sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss un uz kontroli pār šo valsti pretendē divas konkurējošas valdības, no kurām viena bāzēta Tubrukas pilsētā valsts austrumos, bet otra - Tripolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!