Foto: AFP/Scanpix
Naktī uz svētdienu, 1.februāri, prokrieviskie separātisti no prettanku raķešu ierīcēm "Grad" apšaudījuši gan armijas spēkus, gan vairākas apdzīvotas vietas, tostarp Debaļcevi, svētdien vēsta aģentūra UNIAN.

No "Grad" ierīcēm apšaudīta Ščastjes pilsēta, kā arī vairākas citas vietas, bet artilērijas uguns divreiz atklāta uz vēl vairākām apdzīvotām vietām, tostarp, Neveļski.

Separātisti apšaudījuši apdzīvotas vietas, kas atrodas gan Debaļceves, gan Mariupoles virzienos.

Apšaudēs tikuši pielietoti mīnmetēji, artilērija, kā arī reaktīvās zalvju sistēmas.

Tikmēr Ukrainas spēki apšaudījuši un nodarījuši nopietnus bojājumus separātistu militārās tehnikas kolonnai, kas bijusi ceļā no Brjankas. Kolonnā bijušas 25 kara tehnikas vienības, atsaucoties uz žurnālista Andreja Caplienko ierakstu sociālajos tīklos, vēsta UNIAN. Militārās tehnikas kolonna apšaudīta starp Komisarovku un Zorinsku.

Žurnālists arī pavēstījis, ka prokrieviskie separātisti joprojām apšaudot Černuhinu. Ukrainas armija savas pozīcijas atstāt nedomājot. 

Jau vēstīts, ka prokrieviskie kaujinieki sestdien turpināja pastiprināt savus spēkus Debaļcevē, un saspringta situācija izveidojās netālu no tās esošajā Vuhļehirskā.

"Informācijas pretkustības" vadītājs Dmitrijs Timčuks atklājis, ka Vuhļehirskā darbojas separātistu taktiskā vienība, ko atbalsta artilērijas grupa 25 vienību sastāvā. Kaujinieki uzbrukumus veicot arī no Makejevkas un Jenakijevas nomalēm.

Savukārt pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" komandiera vietnieks Eduards Basurins "RIA Novosti" iepriekš sacījis, ka Ukrainas karavīri cīnās Debaļcevē ar mērķi "vai nu iziet no aplenkuma, vai arī attīstīt savus panākumus mūsu pilsētu virzienā".

Ukrainas armijas pārstāvji iepriekš noraidījuši informāciju par aplenkumu.

Jau vēstīts, ka lielākā daļa iedzīvotāju pilsētu jau pametuši, bet atlikušie bez ūdens, elektrības un siltuma slēpjas māju pagrabos. Priekšstatu par situāciju Debaļcevē var gūt "Hromadske TV" sižetā.

Situācija Ukrainas austrumos ievērojami saasinājusies pēdējās divās nedēļās. Kijeva paziņojusi, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas.

Ukrainas spēki smagās kaujās pagājušajā nedēļā zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā.

Tikmēr pašpasludinātās DTR līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība, situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!