Foto: AFP/Scanpix

Kremļa atbalstītie kaujinieki Doņeckas apgabala Sņižnē nolēmuši iznīcināt Golodomora un politisko represiju upuru pieminekļus un piemiņas zīmes.

Atbilstošs lēmums pieņemts teroristu grupējuma "Doņeckas Tautas Republika" "tautas padomē".

Dokumentu prezentējis "deputāts" Valērijs Skorohodovs. Pieminekļi ir jānojauc, jo to uzstādīšana nav tikusi saskaņota ar kopienu, kā arī "lai atjaunotu vēsturisko taisnīgumu".

Par šo lēmumu pašpasludinātie deputāti nobalsojuši vienbalsīgi, neviens no viņiem nav iestājies pret.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Padomju diktatora Josifa Staļina Ukrainā 1932. un 1933. gadā Ukrainā mākslīgi izraisītajā masveida badā - Golodomorā - tika nogalināti vairāk nekā desmit miljoni cilvēku.

Padomju varas mākslīgi uzturētais bads bija viens no pasaules vēsturē briesmīgākajiem cilvēka izraisītajiem masu iznīcināšanas gadījumiem.

Ukrainas parlaments 2006. gada novembrī pieņēma likumu, kurā šos notikumus atzina par padomju genocīdu pret ukraiņu tautu. Kopš 1999. gada ik gadu 22. novembrī tiek atzīmēta Golodomora upuru piemiņas diena.

Daudzi uzskata, ka Staļina mērķis bija pret ukraiņu tautu vērsts apzināts genocīds un Golodomors ir pielīdzināms nacistu īstenotajam holokaustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!